The Time Machine (M.S. 802.701)
2024 65. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2024 22:12
H. G. Wells'in 1895 yılında yayınlanan Zaman Makinesi (The Time Machine) kitabı Jules Verne kitapları ile birlikte bilim kurgu romanlarının öncülerindendir. Kendisinden sonra yayımlanan bir çok bilim kurgu kitabına rehberlik etmiştir. Ayrıca sinemaya da bir kaç kez aktarılmıştır. Kitap hakkında çok detaya girmeden şunları aktarayım: Mucit bir bilim adamı arkadaşlarıyla birlikte sohbet ederken zaman makinesi icat ettiğini söyler. Mucit yanında bulunanlara yeni icadı Zaman Makinesi hakkında detaylı bilgiler verir ama hiç birisi doğal olarak inanmaz lakin bilim adamının tecrübelerine çok güvendikleri için anlatılan hikayeyi büyük merakla dinlerler. Daha sonra laboratuvarında zaman makinesinin kollarıyla oynarken mucidimiz kendisini bir anda M.S. 802.701 yılında bulur. Zamanda bu kadar ileriye gittiği için her şey çok değişmiştir. Gelecekteki insanlar Eloi adında çok kısa boylu, günlerini sürekli keyif yaparak geçiren, dost canlısı çocuksu yetişkinlerdir. Gelecekte insan türü olarak sadece Eloiler yoktur. Yer altında karanlıkta yaşayan, maymun benzeri adı Morlock olan bir insan türü daha yaşamaktadır. Binlerce yıl karanlıkta yaşadıkları için gözleri karanlıkta görecek şekilde evrimleşmişlerdir. Bilim adamı, insan ırkının iki farklı türe evrimleştiğini, yer üstünde yaşayan barışçıl Eloiler ile yer altında yaşayan saldırgan ve vahşi Morlocklar arasında bir savaş olduğunu anlaması fazla zamanını almaz. Gece olunca yer altında yaşayan Morlocklar yer üstüne çıkarak Eloileri avlamaktadırlar. Gelecekteki atalarımız maalesef yamyamlaşmışlardır. Morlocklar, mucidimizin geri dönmesini sağlayacak olan zaman makinesini çalarlar. Eloilerle Morlocklar arasına sıkışmış olan mucidimizin başına bakalım daha neler gelecek, zaman makinesini bulup geri dönebilecek mi? Okuyacak kişilerin heyecanını azaltmamak için bundan sonraki soruların cevabını müstakbel okuyucuya bırakıyorum. Sokrates ve Platon'un 2400 yıl önce, ilk insan Hz. Adem'in takribi 10.000 sene önce yaşadığını dikkate alırsak, günümüzden 800.000 sene sonra öngörülerde bulunduğumda aklıma çok daha fantastik şeyler geliyor. Yazara göre insanlık ileriye değil geriye gitmiş. Normal şartlarda insanlığın teknoloji olarak çok ileriye gidip hatta yıldızlar arası yolculuğu bile yapıp başka gezegenlerde koloniler kurması gerekirken kitaba göre medeniyetin geriye gitmesi şaşırtıcı geldi bana. Gelecek hakkında hepimiz çok iyimser olsak bile belki de bir daha düşünmemiz gerekiyordur. Kitaba 7.7/10 puan veriyorum. Distopik bir bilim kurgu kitabı olan Zaman Makinesini bilim kurgu seven herkesin okumasını tavsiye ederim.
Zaman MakinesiH. G. Wells · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202437,1bin okunma
3.247 Gösterim