2023 65. kitabı
Türk Dil Kurumu Yayınları tarafından yayımlanan bir şiir seçkisi. İçinde toplam 101 şair yer alıyor ve bilin bakalım kim eksik? Dünyada her ülkeye uğrayın ve insanlara Türk edebiyatı denince aklına ilk hangi şair geliyor?" diye sorun %90 onun ismi verilir. Evet, şu an aklınıza gelen isim. Bakın, ismini bilerek yazmıyorum çünkü o o kadar büyük ki ismini söylemeye bile ihtiyaç yok. Onun olmadığı seçkide kimler var peki? İslamcı yazarlar ağırlıkta tabii. Birkaç tane İkinci Yeni de var. İsmet ÖZEL, Ataol BEHRAMOĞLU, Cemal SÜREYA, Necip Fazıl var ama o yok. Kitapta okurken sinirlendiğim bir diğer nokta yazarların isimlerinin ve soyisimlerinin yanlış yazılması. Teknik bir kusurdan da bahsetmiyorum. Bu seçkiyi hazırlayanlar hiç mi biyografik okumalar yapmadı? Türk Dili ve Edebiyatı alanında uzman olmayan kimseler mi hazırladı? Rezalet. İki üç kaliteli şair keşfetmenin mutluluğu ile yeni kitabıma geçiyorum.
Güzel Yazılar - ŞiirlerKolektif · Türk Dil Kurumu Yayınları · 2015210 okunma
Gülşan Hilal ÇELİK
Gülten AKIN, Lâle MÜLDÜR, Didem MADAK, Birhan KESKİN, Halide Nusret ZORLUTUNA, Perihan MAĞDEN, Günseli İNAL, İnci ASENA, Türkan İLDENİZ, Melisa GÜRPINAR , Sennur SEZER, Arife KALENDER, Aysel GÜREL, Kerime NADİR, Sevinç ÇOKUM, Zeynep UZUNBAY, Nigâr Hanım, Betül TARIMAN, Gülsüm CENGİZ, Ayten MUTLU, Neşe YAŞIN, Umay GEDİKOĞLU, Nezihe Yaşar BÜKÜLMEZ, Şükufe Nihal BAŞAR, Ayşe KULİN, Sezen AKSU, Başak BUĞDAY, Bejan MATUR, İnci OKUMUŞ, Leyla Saz Hanım, Tahsine Hanım, Füruzan, Gonca ÖZMEN, Hayriye ÜNAL, Fatma Şengil SÜZER, Betül DÜNDER, Ayşe SEVİM, Çiğdem SEZER, Mihrap AYDIN, Zeynep ARKAN... Kadın şairleri say say bitmez. Neden bu seçki erkek ağırlıklı hazırlandı?
Gülşan Hilal ÇELİK
Size şu an ezberden yüzden fazla kadın şair sayarım. Bu kitapta 101 şaire yer vermişler ve ayıp olmasın diye veya tepki almasınlar diye iki üç kadın şairi eklemişler. Bu kitabın yayımlandığı döneme kadar şiire damga vuran bir sürü kadın şair varken neden kitapta yer almadığı büyük merak konusu.
Kitabın baskısı yokmuş. Şükürler olsun. 🙏🏻🙄