2024 11. kitabı
Okunma: 03 Ekim 2024 15:47
TÜTÜNCÜ ÇIRAĞI- ROBERT SEETHALER Robert Seethaler'ın kalemiyle Tütüncü Çırağı isimli kitabı sayesinde tanıştım. Yazar bu eserinde, on yedi yaşındaki Franz'ın, annesinin isteğiyle ''eski bir tanıdık'' olan tütün mamulleri satıcısı Otto Trsnjek'in yanına Viyana'ya gitmesini konu almaktadır. Franz tek başına gittiği Viyana'da daha önce karşılaşmadığı pek çok durumla tek başına mücadele etmek durumunda kalacaktır. Kitap tek bir konu üzerinden ilerlemiyor. Aşk, arkadaşlık, benlik ,cesaret gibi pek çok öge içeriyor ve bu ögelerle bir deneyim yolculuğuna çıkıyoruz. Yer yer olmasını beklemediğimiz durumlarla karşılarken üzülüyoruz ve çoğu zaman buruk bir gülümseme ile okumaya devam ediyoruz. Roman'da karakterlerin yani sıra Viyana'nın sosyolojik yapısına değinilirken Nazi Almanya'sının Viyana üzerindeki sosyal ve siyasal etkilerine de yer veriliyor. Yazar'ın üslubuna değinmek gerekirse kendisi oldukça yalın ve akıcı bir anlatım sunmaktadır. Yer yer verdiği betimlemeler ve uzun paragraflar oldukça rahat bir biçimde okunmaktadır. Yalın bir dil ile yazılmış olsa da kitaptan beklediğiniz edebi hazzı almanın keyfini yaşıyorsunuz. Yazarın Türkçeye ve İngilizceye çevrilen 3 kitabı daha bulunmakta onları da okumayı merakla bekliyorum. Okumayı düşünen herkese keyifli okumalar.
Tütüncü ÇırağıRobert Seethaler · Jaguar Kitap · 20211,711 okunma