2024 13. kitabı
Yazarımızın okuduğum ilk kitabı. Şair-yazar, gazeteci, öğretmen, siyasetçi gibi kimlikleri olan Tecer , 1901'de Kudüs'te doğmuştur. Kitabı yayına hazırlayan Leyla Tecer, şairin kızıdır. Kitap, şairin ,karısı Meliha Hanım'a 25. evlilik yıl dönümü hediyesidir. Tecer'in Türk halk kültürüne büyük katkıları olmuştur. Sivas'ta, öğretmenlik görevini ifa ederken Sivas'taki kültürel zenginliği görüp, yurdumuzda ilk kez Halk Şairleri Bayramı düzenlemiştir. Âşık Veysel, Ali İzzet Talibi gibi ozanlar bu bayramla keşfedilip tanınmışlardır. Şairimiz bu yöreyi o kadar sevmiş ki, soyadı kanunu çıkınca Tecer soyadını almıştır. Tecer, Sivas'ın bir köyüdür. Türk Halk Müziği sanatçısı, derlemeci Muzaffer Sarısözen'i keşfeden de Tecer'dir. Tecer'in şiirine gelince, şairimiz tam bir tabiat ve köy aşığıdır. Edebiyatımızda doğa ve köy kültürü üzerine bu kadar çok şiir yazan bir şair daha yoktur diye düşünüyorum. Bu minvalde en bilinen şiiri, Orda Bir Köy Var Uzakta şiiridir. Ağaç sevgisi eşsiz olan şairin, Ağaç şiiri on bir sayfadır. Bu memleketin taşına toprağına, ağacına kuşuna aşık, minaresine şiir yazanıdır, Tecer. Bununla beraber, Paris'teyken yazdığı şiirler, iller için yazdığı şiirler ve aşk şiirleri ile Edebiyatımızın sedef çerçeveli boy aynasıdır. Daha çok bilinmeli, daha çok okunmalıdır. Bilge Kültür Sanat Yayınları'ndan çıkan kitap, 248 sayfadır..
Bütün ŞiirleriAhmet Kutsi Tecer · Bilge Kültür Sanat · 2016379 okunma