···Okunma: 03 Ekim 2024 23:55 Tolstoy'un evlilik öncesi ve evlilik sonrası duyguları aşama aşama anlattığı, ilk tanışma safhalarından itibaren okuyucuya duyguları yaşatarak veren sonrasında bu eşsiz bir şekilde tarif ettiği o masum aşk duygusunu evlilikle taçlandıran sonrasındaysa evlilikte çıkabilecek ufak tefek anlaşmazlıklardan tut da büyük sorunlara kadar çoğu ana probleme değinen, evlilik içerisinde kadın ve erkeğin birbirini anlamaktan uzak yaratıldığı o konuları öğreten ve çözüm sunan bir eserdir.
Kendisinden yaşça büyük olan Sergey Mihayloviç'le evlenen on yedi yaşındaki Maşa'nın evliliğini ve evlilikle ilgili naif beklentilerini gözden geçirmek zorunda kalışını hikâye eden Aile Mutluluğu, Tolstoy'un daha sonra yazacağı iki büyük romanı Savaş ve Barış ile Anna Karenina'daki temaların da habercisidir.
*Maşa, insanların içinde olmaktan hoşlanan ve ilgi görmeyi seven genç bir kadınken; eşi Sergey ise sakin bir hayatı seven ve eşiyle olan problemlerini eşine söylemek yerine onun yapmak istediği her şeyi yapmasına izin veren ve en sonunda da ona olan sevgisinini aşktan dostluğa dönüşmesine sebep olan bir adamdır.
**Sergey'in şu cümlesi aslında beni derinden etkilemiştir: "... artık var olmayan ve bundan sonra da var olamayacak o geçmiş aşk için ağlıyorum."