Puan vermedi·140 syf.····Okunma: 05 Ekim 2024 22:13 Zülfü Livaneli - Balıkçı ve Oğlu Romanı İncelemesi
Zülfü Livaneli'nin Balıkçı ve Oğlu romanı, insanın doğayla, denizle ve toplumsal gerçeklerle kurduğu ilişkiler üzerinden dokunaklı bir hikâye anlatır. Livaneli, her zamanki gibi toplumsal meseleleri, insani değerleri ve evrensel temaları ustalıkla ele alarak okurları derin bir düşünce yolculuğuna çıkarıyor.
Roman, küçük bir Ege kasabasında, geçimlerini balıkçılıkla sağlayan Mustafa ve Mesude çiftinin yaşamına odaklanıyor. Mustafa, denizle iç içe, sade bir yaşam sürmekte, karısı Mesude ise denizin hem geçim kaynağı hem de kayıplarının sebebi olduğunu düşünerek denize karşı daha mesafeli bir duruş sergilemektedir. Çiftin, oğulları Deniz’i kaybetmeleri ise hikâyenin merkezindeki trajedi olarak belirginleşir. Bu kayıptan sonra, denizle kurdukları bağ, anlamını farklı bir şekilde kazanır.
Romanın toplumsal boyutu, mülteci sorununa değinmesiyle güçlenir. Mustafa'nın bir gün denizde bulduğu küçük mülteci çocuk, hikâyeye farklı bir derinlik katar. Bu çocuk, hem çiftin hayatındaki boşluğu dolduracak bir figür olur hem de mülteci krizinin dramatik boyutlarını gözler önüne serer. Livaneli, bu küçük mülteci üzerinden savaşların, yıkımların ve göçlerin insani maliyetini etkileyici bir şekilde aktarır. Mustafa'nın bu çocuğa sahip çıkma çabası, insanın merhameti ve vicdanıyla sınandığı anlara işaret eder.