Belki de en büyük özrümüz önyargılarımızdır.
2024 18. kitabı
Okunma: 07 Ekim 2024 14:24
İngiliz yazar Jane Austenin kaleme aldığı ve hatta romanından filmine uyarlanan 2005 yapımı Aşk ve Gurur (Pride and Prejudice) filmi de mevcut. (İlkten kitabı okuduktan sonra filmini izlemenizi şiddetle tavsiye ederim) Esasında çeviri farklılığından kaynaklı olarak romanın ismi Gurur ve Önyargı olarak geçmektedir film adından farklı olarak. Çok farketmez esasında biz genel tabloya odaklanalım. Ayrıca İngilizce aslından çeviren Sayın Hamdi Koç'a şükranlarımı sunarım. Genel Bakış: Romanda oldukça akıcı ve güzel bir dil kullanıldığını söyleyebilirim. Yer yer betimlemelerle birlikte diyaloglar çoğunlukta. Betimlemelerle olay örgüsü çok iyi dengelenmiş. Sizi bunaltacak derecede bir betimleme yok. Okudukça akıp giden bir şekilde deneyim elde ettim. Sadece ilk kitaba başladığınızda çok fazla karakter olduğundan bir nebze zihninizin karışabilmesi muhtemeldir ancak zamanla aşinalık sağlayıp oturtabiliyorsunuz. Karakterleri kendi zihninizde tasvir edebiliyorsunuz ancak ben ilkten filmini izlediğim için bu pek mümkün olmadı :) En bilindik olarak Elizabeth Bennet veya Mr.Darcy kitapta geçtiğinde filmindeki aktörler zihnimde canlanıyordu :D Gerçi bu bir dezavantaj değil ancak roman karakterlerini kendiniz tasvir etmeyi seviyorsanız ilkten romanı okumanız en doğrusu olacaktır. -----SPOILER---- Hikaye Örgüsü (Özet): Romanımızın olay akışı 19.yüzyıl İngiltere'sinde geçmektedir. Esas karakterlerimiz Longbourn bölgesinde yaşayan Bennet ailesini baz almaktadır. Mr ve Mrs.Bennet durumu kendince iyi olan ve sahip oldukları 5 kızının evlenip mutlu olmalarını dileyen bir aile. Romanda çoğu olay bu 5 kız ile ilişkilidir. Yaşları büyükten küçüğe sıralanmış şekilde Jane (22), Elizabeth[Lizzy] (20), Mary (18), Kitty (17) ve Lydia (15) yaşlarındadır. Anneleri Ms.Bennet kızlarını evlendirmek bilhassa varlıklı bir insanla evlenmeleri onun için en büyük motivasyon kaynağıydı. Öyle ki bu sebepten gerçekleştirilen çoğu balolara kızlarını götürür ve birisinin kızlarıyla evlenmesini beklerdi. Babaları Mr.Bennet kızlarının isteklerine, düşüncelerine ve hayallerine saygı duyan ideal bir kız babası figürü. Annelerinin aksine evlenmiş olmak için evlenmelerini değil kızlarının mutluluklarını istemektedir. Günün birinde bir baloya katılırlar. Bu baloda Mr.Bingley adlı kişi Jane'ye gönlünü kaptırır. Hatta Jane'yi 1 değil 2 defa dansa kaldırmıştır. Bu baloda bir başka kritik olay daha gerçekleşir. Çoğu insan tarafından gururundan dolayı duygusuz ve dikbaşlı olarak görülen Mr.Fitzwilliam Darcy kısacası Mr.Darcy'de baloya katılır ancak kimseyle dans etmek istememektedir. Israrlar sonucu Elizabeth ile dansa kalkarlar ama o çok soğuktur. Bilhassa Elizabeth kendisinden hiç haz etmez. Mr.Darcy'i kibirli ve aşırı gururlu biri olarak görmektedir. Haksızda sayılmaz. Ancak gurur kadar önyargılarımız burada da devreye girmektedir. İlerleyen zamanlarda Mr.Bingley ile Jane yakınlaşır. Evliliğe doğru giden bir ilişki adımları başlar. Elizabeth ise bu süreçte Mr.Wickham adlı bir subaya gönlünü kaptırır. Mr.Wickham gerçekten çok yakışıklı ve muhteşem bir erkektir. O da Elizabeth gibi kendisinin Mr.Darcy'den hoşnut olmadığını ve hatta hayatının kötü yola gitmesinde onun payı olduğunu ifade eder. Önyargılarla dolu olan Elizabeth'in olumsuz düşünceleri daha da alevlenmişti. Mr.Wickham'ın onun yüzünden eğitimini tamamlayamadığını ve hayatında şu an zorluk yaşamasının tek nedeninin Mr.Darcy olduğuna inanıyordu. Süreç içerisinde Elizabeth Mr.Darcy ile denk geldiğinde ona karşı oldukça sert, soğuk ve olumsuz durumdaydı. Bazen derler ya en güzel aşktan nefretten doğar diye bu da öyle bir başlangıçtı :) Sürecin içerisinde Mr.Darcy gönlünü Elizabeth'e kaptırmıştır. O gururundan ödün vermeyen ve duygusuz olarak lanse edilen kişi duygularını Elizabeth'e açıkça söyleyecek kadar hisliydi. Elizabeth bu duruma çok şaşırdı ve anlam veremedi. Mr.Wickham'a yaptıkları ve Jane ile Mr.Bingley'in ilişkisini bozmasından dolayı ona öfke doluydu. Onu kesin bir dille reddetti. Oysa başında dediğimiz gibi bunların hepsi belki de en büyük özrümüz önyargılarımızdır. Kısa süre sonra Mr.Darcy uzunca bir mektup yazar ve Elizabeth'e verir. Burada Mr.Wickham ve Jane-Bingley ilişkisine dair tüm gerçekleri içtenlikle açıklar. Zihni iyice karışan Elizabeth nasıl reaksiyon alacağını ilk başta bilemez. Ancak zaman her şeyi açığa çıkarır. Mr.Wickham'ın güvenilmez ve kumar borçları olan birisi olduğu gerçeğini öğrenir. Hatta Mr.Darcy'nin eğitim için gönderdiği paraları heba ettiği ortaya çıktı. Jane-Bingley ilişkisinde ise kendince en iyisini olduğu düşündüğü planı uyguladığını ancak bundan kendisinin de memnun olmadığını içtenlikle belirtti. Kader bir süre sonra ikisini tekrardan Pemberley'de karşılaştırdı. Oradayken denk geldiler ama başlangıçta ikisi de konuşmaktan çekinmekteydi. Bir yandan önyargılarından dolayı hoşnutsuzluk duyduğu ve reddettiği adamın gerçeklerini öğrenen Elizabeth için bir hayli zorlu süreçti. Ona büyük haksızlık ettiğinin idrakındaydı. Zamanla iletişim kurmalarıyla her şey daha şeffaflaşmaya ve anlam kazanmaya başladı. İlerleyen zamanlarda Jane ve Mr.Bingley tekrar kavuştular. Bu dönemde ilginç bir şekilde Mr.Wickham kardeşlerden en küçüğü olan Lydia ile kaçtılar ve evlendiler. Lydia, aile içerisinde bir dönem kriz çıkarsa da bunu zorlukla çözmeyi başardılar. Ve en sona geldiğimizde Elizabeth babasına Mr.Darcy'i gerçekten sevdiğini ve onunla olmak istediğini içtenlikle belirttiğinde babası tamamen ikna oldu. Zaten babası için tek önemli olan kızlarının mutluluğuydu. Bir hayli gelişen zincir olayların sonucunda birbirlerine kavuşmuş oldular. -----SPOILER---- Çıkarılabilecek Yorumum: Bu romandan çıkarabileceğim en önemli yorum kesinlikle yargısız infazda bulunmamak. Kimi zaman soğuk veya duygusuz zannettiğimiz insanların içinde farklı bir iyilik yaşadığını asla bilemeyiz. Kimi zaman sadece inanmak istediklerimizi görmek istediğimizden bazı gerçekleri göz ardı edebiliyoruz. Mr.Darcy'de başlangıçta gururundan ve kibirli görüntüsünden dolayı oldukça farklı anlaşıldı. Lakin Mr.Darcy'i yakından tanıdıkça biz okurların da fikri daha olgunlaşacağı aşikar :)
Gurur ve ÖnyargıJane Austen · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,8bin okunma