Puan vermedi·126 syf.····Okunma: 07 Ekim 2024 22:14 Stefan Zweig | Kitapçı Mendel
Kitap anlatıcının yıllar sonra tekrar geldiği cafede yıllar önce işi gücü kitap olan kitapların dilinden anlayan kitapların dünyasına kendini kaptırmış etrafında olup bitene kulak asmayan Jacob Mendel’i hatırlamasıyla bize onun hayatını sunar.
Cafe sahibi kendine hiç bir kazanç fayda sağlamayan Mendel’e bir yer
vermiş ve Mendel bu masada kitap sahaflığı yapmıştır.
Ta ki haberi bile olmadığı Birinci Dünya Savaşı çıkıp yayınevleri ile ileri gelen kişilerle olan mektuplaşmalarından doğan yanlış anlaşılmalarla Mendel kitaplarla dolu yaşamından alıkonulup toplama kampına götürülene kadar ve artık onun için hiçbir şey aynı olmaz.
Kitapta yer alan bir diğer hikaye Kızıl hikayesidir.
Bu hikayede ailesinden uzak savunmasız hayatın zorluklarıyla başa çıkamayan bir gencin hikayesini konu almaktadır.
Tam sa bu sırada kızıl hastalığına yakalanmış küçük bir kız ile tanışması bu gence bir umut ışığı olmuştur.
Evet çok sevdiğim kıymetli yazar Zweig yine bir kitabıyla beni derinden etkiledi diyebilirim.
Öyle ki Mendel öyküsü bitiminde gözyaşlarıma hakim olamadım.
Herkesin okumasını tavsiye ettiğim muazzam bir eser.
Keyifli okumalar dilerim
Alıntılar
"Çünkü anılar insanları birbirine bağlar.”
"Onun kitaplardan oluşan dünyasında savaşlar yoktur, anlaşmazlıklar da. Bu dünya sadece ve sadece bilimden, kelimelerden, kitap ve yazar adlarından oluşmaktadır."
"Ona hükmeden tek şey kitaptı ,para değil.”