·712 syf.····Okunma: 07 Nisan 2024 22:31 Bilimkurgu klasikleri arasında yer alan Frank Herbet'in Dune adlı eseriyle bu kitabın filme uyarlanmasıyla tanıştım. İkinci filmi öncesi kitabın tamamını okudum.
Kitabın kurgusu muhteşem bir şekilde gerçeklikle bağdaştırılmış. Kurgulanan evren bugün petrol savaşlarının kapıda olduğu Ortadoğu ile benzer. Kullanılan dil ve kavramlar özenle seçilmiş. Eserin arka kısmında kitapta yer alan kavramların anlamına ilişkin "imparatorluk terminolojisi" kısmı yer alıyor.
Hikayenin ana karakteri Paul, Jessica ve Leto'nun oğlu olarak Caladan gezegeninde yaşamaktadır. Ancak Altın Aslan tahtın sahibi IV. Shaddam'ın kararıyla aile Arrakis'e taşınmak zorunda kalır. Eserin temelini oluşturan gezegen Arrakis Dune olarak bilinen bir gezegendir. Burada yer alan melanj isimli baharat Arrakis'in çöl yüzeyinde yer almakta olup baharat sürücüleri tarafından toplanmaktadır. Melanj yaşlanmayı geciktirme özelliği bulunmakta ve fazlası bağımlılığa neden olmaktadır. Arrakis çölünde yaşayan Fremenler olarak bilenen özgür bir kabile yaşamaktadır. Kum korsanları olarak kabul edilen bu kişiler imparatorluğun melanj toplamasının durdurulması ve halkın özgür olması için savaşmaktadır. Kitapta Paul'un Arrakis'e taşınmaları sonrası İmparatorluk ve Fremenlerle olan hikayesi heyecanlı bir şekilde ele alınmaktadır.