Sarı Odanın Esrarı
2023 21. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2023 22:07
Gaston Leroux’nun Sarı Odanın Esrarı romanı, polisiye edebiyatının klasikleşmiş kilitli oda gizemlerinin en başarılı örneklerinden biridir. Roman, esrarengiz bir şekilde kilitli bir odada gerçekleşen cinayeti çözmeye çalışan gazeteci-dedektif Rouletabille’in zekâ dolu araştırmalarını konu alır. Bu türdeki kitaplar, gizemin çözülemeyecek kadar karmaşık olduğu hissini uyandırırken, Leroux’nun usta kurgusu ve ayrıntılara verdiği önem, okuyucuyu son ana kadar şaşırtmayı başarır. Leroux, romanında sıradan dedektif hikâyelerinden farklı bir tarz benimseyerek, karakterlerin derin psikolojik çözümlemelerine de yer verir. Rouletabille’in zeki, kararlı ve alışılmadık yöntemleri, onun bir dedektif olarak gücünü sergilerken, aynı zamanda okuyucuyu da bu gizemin bir parçası haline getirir. Her sayfada yeni ipuçları ve ters köşelerle, roman adeta bir yapboz gibi şekillenir. Kitabın en etkileyici yönlerinden biri de, Sarı Oda’nın kendisi kadar karmaşık olan çözümü. Leroux, okuyucuyu olayların içine çekerken, her detayı dikkatlice örer ve sonuçta mantıklı ama şaşırtıcı bir sonuca ulaşır. Sarı Odanın Esrarı, zekice kurgulanmış ve akıl dolu bir polisiye roman arayan herkes için mükemmel bir seçimdir. Gaston Leroux, bu eseriyle türün sınırlarını zorlayan ve edebiyat tarihine geçen bir başyapıt sunar.
Sarı Odanın EsrarıGaston Leroux · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20201,856 okunma