·517 syf.····Okunma: 08 Ekim 2024 18:26 Roman boyunca Martin Eden'ın Ruth'a olan aşkı dolayısıyla nasıl değiştiğini, kendisini ve çevresini nasıl keşfettiğinj okuyoruz. Sadece okuma yazma öğrenebilecek kadar eğitim gören Martin için Ruth ve burjuva sınıfı ona göre tanrı kadar yüce olan üstün insanlardır. Martin, hissettiklerini ve fikirlerini Ruth'a ifade edebilmek ve aşkını elde edebilmek için araştırmaya, okumaya ve kendini geliştirmeye başlar. Ona göre artık geceleri 5 saat uyumak bile hayatından çalınmış, koparılmış bir zamandır. Her güne öğrenme hevesiyle, yaşama sevinciyle uyanır Martin. Fakat okuduğu yüzlerce kitabın ardından farkına varır ki, üstün insan olarak tanımladığı burjuva tam bir cahildir. Kendini onlara kabul ettirmek için geliştiren Martin, artık onları ilgi çekici, dikkate alınır insanlar olarak görmez. Kitap boyunca bireyselliği savunur ancak final bölümünde yine toplumda kendine yer bulamadığı için intihar ederek aslında bireyselci olmadığını da kanıtlamış olur. Güzel bir romandı. Küçükken okuma dersi sırasında kendisinin Beyaz Diş romanı ile tanışıp, onunla yatıp onunla kalkmışımdır. Tam bir oblomovları harekete geçirme kitabı..