·764 syf.····Okunma: 10 Ekim 2024 15:19 oncelikle, kitabin iyisinden bir incelemeyi ve elestiriyi hak ettigini dusunuyorum. spoilerli ve spoilersiz olacak once spoilersiz kismi yazacagim.
-SPOILER OLMADAN:
Kitap 764 sayfa ve cidden bir sekilde kendini okutturuyor. Eger reading slumptaysaniz okumanizi pek fazla tavsiye etmiyorum. Baslari ozellikle bi 100 sayfasi cidden reading slumpta olsaydim okumayacagim turden sayfalardi. ama sonra siz anlamadan size 764 sayfayi okutturuyor. merak ediyorsunuz okumak istiyorsunuz. ben wattpad kitabi okumam, sevmem de. bu kitaba bir sure felsefe okumaya ara vermek istedigim icin basladim ve iyiki de baslamisim. tam olarak gecmis ve gunumuz ve hatta gelecegimiz turkiyesini anlatiyor. icindeki minik metaforlar oldukca hos. kurgusu cok detayli, cok karakterli ve gerilimi hissettiriyor. bolca da plot twist var (bazilari cok gereksiz olsa da) yani bence okuyabilirsiniz. okudugunuza pisman olmazsiniz ama beklentinizi dusuk tutun daha fazla begeneceksiniz.
-SPOILER
• Oncelikle 764 sayfa olup bir final vermemesi cok sacma olmus. Uzulerek soyluyorum ama bir finalle bitmemesinden cidden cok puan kirmayi dusundum. Fakat 764 sayfayi ayni surukleyicilikle okuttugu icin fazla puan kirmaktan vazgectim.
• Tugay karakteri dengesiz ve kendisiyle celiskili bir karakter. Ne yazikki bu celiskisi goze batar seviyede ve okurken "Saka yapiyorsunuz herhalde?" diyip durdum. Ki gelismeye coook acik bi karakterdi. Mesela hikayedeki Tugay karakterinin yeri inanilmaz onemliydi. Butun bu olaylari Tugay'in hucreden yonetmesi mesela, bakin ciddiyim inanilmaz iyiydi. O kadar takdir ettim ki. Bi de bunu cok iyi yazmis yazar okumasi cok zevkliydi. Ama Tugay'in karakteri hikayedeki yerine gore biraz absurt kaliyor. Hikayede olmasi gereken "Tugay" figuru daha ayaklari yere basan ve ne istedigini bilen biri olmaliydi. Her konustugunda sacma bir sekilde kendiyle celismemeliydi. Yine de basarili oldugunu dusunuyorum. Beklentimin cok cok uzerindeydi en azindan.
• Eftalya karakteri ise gercekci bir karakterdi ama onunla alakali da elestirecegim cok sey var.
1- Cok konusma sahneleri mlsf fiyaskoydu. Cidden cok kotuydu ve Eftalya'nin cok konusan bi karakter olmasina bile gerek yoktu ki hani ozellik eklemek icin eklenmisti.
2- Eftalya uzerinden verilmeye calisilan feminizm basarisizdi. Bununla alakali ileti yazmistim tekrar yazmayacagim.
3- Eftalya ve Derya iliskisi ne yazikki kotuydu ve yersizdi. Hatta Derya cok bos bir karakterdi. Yani bak durduk yere neden bir kiz karakterle tecavuz iftirasi attirirsin ki?
4- Eftalya Sinan iliskisi yine oldukca tuhafti. Mesela 764 sayfanin sonunda bir seylerin net olmasi lazimdi. Eftalya neden Tugay'a olan askini kabullenmedi ve neden Sinan Eftalya'ya ask ilani yapmadi?
5- Eftalyanin dengesizligi guzeldi, bir iki kisim haric normaldi ve gercekciydi. Yine de yazarin ic dunyayi yazicam diye biraz fazla bos attigini dusunuyorum.
6- Eftalyanin karakter gelisimi cok iyi gidiyordu Keremi oldurdugunde dedimki evet aradigimiz kadin karakter o. Sinan olayinda basa donduk. Yani neden? Gerek varmiydi? Neden adam gibi bir final vermediniz ki?
• Genel elestiriye gelirsek:
1- Gecmiste tanisma klisesini asabilir miyiz artik? Hani biraz bogdu da.
2- Tugay ve gulmek bak bir baska celiski. Hikayenin gercekciligi azaliyordu. Cok yersiz yerlerde guluyordu.
3- Tugay'in 29. kisi olmasi olayina bayildim. Ve adini sag'a yazmasina da. Cunku olumler, cinayetler sag taraftaydi ve 29. kisi de sag taraftaydi cunku Tugay da katildi. Super detay ciddiyim.
4- Tugay'in tek hucreden her seyi yonetmesi superdi. Hani gucunu iliklerimize kadar hissettik.
5- Red'in her yaralandiginda sac rengini degistirmesi bence hostu. Cok girlhood bi olay yani her kotu olaydan sonra sac kesen boyayan teenage girl misali. sebepsiz guldurdu.
6- Marco karakter cizgisi en iyi islenen karakterdi. Bayildim.
7- Javier'i hayranlikla kullanmak guzeldi. Cunku gercekciydi. Erkekler, kadinlara cinsel ve romantik seyler disinda da bir seyler hissetmeli yani.
8- 764 sayfada final olmamasindan kirdim gene puani. 1,5 kadar hatta cunku ikinci kitap cok kotu olacak biliyorum.
9- Derya bos karakterdi.
10- Kerem karakteri bambaska biri oldu. En bastaki Kerem figurunun otoritesi vardi mesela. Kaliteli bir kotu karakterdi. Bi de Kerem'i surekli Tugay'la kapistirdilar ya hani Kerem daha guclu bir kotu karakter olmaliydi. Cok etkisiz bir elemandi ve olmedi de bir turlu. Hem gucsuz hem de bos bir karakter oldu.
11- Adnan Atalar ve onur kavrami iyi islenmisti begendim.
• Sonuca gelirsek aslinda kitaba puanim 7.5 ama bir suru iyi detay vardi yani bence yazarin onu acik. O yuzden 8 verecegim. Bundan sonraki kitaplarini bos uzatmamasi dilegiyle.
Puan Kirdigim Seyler:
- Uzun ve bos bir final : 1.5