(Doğruluktan Yana) Olmak Ya da Olmamak
“Her bakımdan, doğruluğu öven haklı, eğriliği öven haksızdır. İster zevk, ister şeref, ister fayda düşünelim, doğruluktan yana olan aldanmaz, doğruluğu kötüleyense çürük tahtaya basar, neyi kötülediğini de bilmez.” ( Devlet ; Platon (Eflatun) ; 1000K’den alınmadır)
Doğruluk
Gnosei Seauton
Doğruluğu yaşayan, eğriliği zemmedip ondan uzak duran daha haklı o zaman; şüphe götürmez bir şekilde… Taraftar olacaksak doğruluğa, bu şekilde olmalı; bu daha sağlam bir destektir doğruluğa… O zaman bizden şüphe de edilmez. Diye düşündüm, düşünüyorum.
Gnosei Seauton
Birlikte okunabilecek bir alıntı/m: “Bir insan sabahleyin doğru yolda ise, akşam saatlerinde de öyle kalacak ve bundan pişman olmayacaktır.” ( Konfüçyüs ) ( #248857520 ) .
Gnosei Seauton
Eğri olmayan, doğru denilebilecek bir tercihin, doğru sayılabilmesi için BİZE de UYGUN olması gerekiyor. Yani mesela şehir hayatı güzeldir, doğru bir tercihtir ama kişiye uygun olan kasaba-köy gibi yerlerde yaşamaktır, aksine şehir hayatı ise ona önerilemez, uygun değildir ona çünkü gerekli bakımlardan… Böylesi kişiye özel yönleri atlanarak doğruluk dikte edilemez… Doğruluk, ona uygunluğumuzdan ayrılamaz ve bir şey bu şekilde doğru ilan edilip övülemez bence. Yine aynı şekilde bazı tercihler de eğri ilan edilip yerilemez… Önemli olan bence, doğru dediğimiz ve seçtiğimiz (ya da dikte ettiğimiz) tercihin bizi (ya da dikte ettiğimiz kişiyi) nereye götürdüğü, götüreceğidir. Bu yer de daha ileti ve yüksek bir nokta olmalıdır eğer “doğru” hükmü ortaya çıkacaksa, çıkması ümit ediliyorsa. Diye düşündüm, düşünüyorum. .
Gnosei Seauton
Doğruluk DOĞA (ve Evren) ve onun yasaları ile uyumlu yaşamakla da ilgilidir değil mi? Bu konuda keşifler içinde olan ve bu keşifleri de hayatına aksettiren, doğruluğu kendinde çok daha kolay bir biçimde ikame edebilir de… Bilerek ya da bilmeden bu uyuma ters hareket eden için de doğruluk içinde yaşamak ve doğruluğa elçilik etmek ise çok müşkil olsa gerek… Diye düşündüm, düşünüyorum
Gnosei Seauton
Bazı şeylerin (söz ve eylem tercihlerinin) doğruluğu ZAMANLA ortaya çıkar. Ve hatta gerçekten doğru bir şey bile olsa, biz onu zaman ötesine taşıyamadığımız müddetçe o şey bizim için doğru olmamış olur ya da daha doğrusu o doğrunun/düzeyin/ bir parçası olmamış okuruz yani ONDAN (o doğrudan) DEĞİLİZ’dir. Diye düşündüm, düşünüyorum. .
Gnosei Seauton
Doğruya (doğruyu övmeye) kendisine bakarak karar vermenin dışında şunlara da bakarak karar vermek gerekiyor sanki: Yıkıcılık mı söz konusu yoksa yapıcılık-yaratıcılık mı, devamlılık mı söz konusu yoksa kısa sürede sönmek, yok olmak mı? Tutarlılık-tutarsızlık mı, bencillik mi yoksa gözetme mi? Fedakarlık mı yoksa çıkarcılık mı? Vs vs Bence bir şeyi doğru kılan sadece o şeyin kendisi değil, bu tür şeylerdir de… Doğru, şekilsel olamaz sadece, içkin de olmalıdır ve doğruluk, bir hareketle tamamlanan bir şey de değildir. ( #210344506 ,,, #210345896 ) Diye düşündüm, düşünüyorum.
Gnosei Seauton
“Her bakımdan, doğruluğu öven haklı, eğriliği öven haksızdır.” Dokuz köyden kovsalar da mı? 🤔 Çünkü doğruluğun kaynağı olarak insan ve insan topluluk ve düşünce sistemleri görülebiliyor; kıstas olarak bu alınınca da doğruluğunuza neyi kaynak olarak göstereceksiniz? Ya da biri(ler)inin övdüğü doğruluğu nasıl değerlendireceksiniz? ( #247552493 ) .