Faust kitabını okuduğumda beni en çok etkileyen şey, insanın kendi içindeki mücadeleydi. Goethe’nin yarattığı bu evren, hem felsefi derinliği hem de karakterlerin karmaşıklığıyla beni derinden sarstı. Faust’un sürekli arayış içinde olması, daha fazlasını istemesi, tatminsizliği ve nihayetinde Mephistopheles ile yaptığı anlaşma, bana insan doğasının bitmek bilmeyen açgözlülüğünü sorgulattı.
Kendimi zaman zaman Faust’la özdeşleştirirken buldum. Çünkü o da benim gibi hayatın anlamını sorguluyor, daha derin bir tatmin arıyor. Ama Faust’un bu arayışta ruhunu şeytana satma noktasına gelmesi, beni hem korkuttu hem de düşündürdü. Acaba bizler de gündelik hayatta, çok daha küçük ölçekte olsa bile, ruhumuzu ya da değerlerimizi bir şeylere satıyor muyuz? Bu soruyu Faust’un hikâyesi boyunca kendime sormadan edemedim.
Kitapta, Mephistopheles’in her hareketi, her sözü beni tetikte tuttu. O sadece klasik bir “kötü” karakter değil, aynı zamanda insanoğlunun içindeki karanlığı temsil ediyor. Mephistopheles’in Faust’a sunduğu fırsatlar, her ne kadar cazip görünse de, aslında ruhun yavaş yavaş tükenişini izlemek gibiydi. Ve bu, beni kendimle yüzleşmeye zorladı. Hayatta her şeyin bir bedeli olduğunu bilmek, özgürlük ve güç gibi kavramların sınırlarını sorgulamama neden oldu.
Goethe’nin ustalığı, kitabı yalnızca bir macera ya da trajedi olmaktan çıkarıp, felsefi bir yolculuğa dönüştürmesinde yatıyor. Faust’un, Gretchen ile olan ilişkisi ve onun trajik sonu, kitabın en acı verici bölümlerinden biriydi. Burada aşkın bile Faust için bir arayış ve tatmin unsuru haline gelmesi, aşkı araçsallaştırması bana sevgi ve insan ilişkileri üzerine yeniden düşünmem gerektiğini hatırlattı.
Kitabı okuduktan sonra uzun süre düşündüğüm bir şey var: Arayışın kendisi mi yoksa vardığımız yer mi daha önemli? Faust, hayatı boyunca tatmin bulamadığı bir yolculuğa çıkıyor, ama sonuçta kazandığı şey ne? Goethe’nin bu soruya net bir yanıt vermediğini düşünüyorum; cevap tamamen bizim hayat görüşümüze bağlı. Faust gibi tatminsiz ve sürekli daha fazlasını isteyen biri mi olmalıyız, yoksa sahip olduklarımızla mutlu olmayı mı öğrenmeliyiz?
Faust’u okurken hissettiğim en büyük şeylerden biri, insanın kendi içsel sınırlarıyla yüzleşmesiydi. Her sayfada bu derin sorgulamaları yaşadım. Kitap bittiğinde ise kendimi hem boşlukta hem de zenginleşmiş hissettim.