Gora
2024 12. kitabı
Ana karakterimiz olan Binoy tek başına yaşar. Yaşadığı yer Kalküta’dır. Bir işte çalışmıyordur. Oturduğu evin 1. Katında yaşıyordur. Birgin Binoy evinin camından dışarıyı izler. O sırada bir atlı ve bir araba kaza geçirir. Aşağıya indiğinde 2 kişi görür. Biri yaşlı biri ise gençtir. Onları evine davet eder. Yaşlı amca için doktor çağırır. Doktor Yaşlı amcaya ilaçlar yazar ve gider. Binoy onlara evlerinde kalmalarını teklif eder. Genç kız buna gerek duymadığını evlerinin yakında olduğunu söyler. Binoy bu adamın adını sonradan öğrenir. O yaşlı amcanın adı Pareş Babu dur. Binoyun bir arkadaşı vardır ve adı Goradır. Gora bir işte çalışıyordur. Çalıştığı meslek ise Hint vatanseverler Birliğinin başbakanlığını yapmaktadır. Bir gün dışarı çıktıklarında gezerler ve evlerine dönmeye karar verirler. Dışardan eve dönecekleri zaman kavda eder ve ayrılırlar. Çocuk yaşta annesini kaybeden Binoy Goranın annesi kendi annesi gibi severmiş. Binoy yaşı fazla olmasına rağmen genç kız olan lolita’dan hoşlanıyordu. Gora bir gün dışarda gezerken bir olaya şahit olur. Mahkemeye çıkarılır. Tanık olur ama suçlamalar karşısında o hapse girer. Binoy arkadaşını görmeye geldiğinde Gora pek mutlu değildir. Çünkü hapishanede değişik olaylar oluyordur. Binoy dışardan yemek getirebileceğini ve böyle bir imkânın olduğunu söyler. Fakat Gora bunu kabul etmez. Her mahkûm gibi oda yemekhane yemeklerini yiyeceğini söyler. Bir sonraki mahkeme sırasında hâkime kendini haklı çıkarmaya çalışır. Gora bu mahkemeden sonra hapisten kurtulur. Binoy ve Lolita evlenmek için planlar yapmaktadır. Gora bu olayları duyar ve gene Binoy ile ayrılırlar. Binoy’un yardım ettiği yaşlı adam olan Pareş Babu bu iki arkadaşa yardım etmeye karar verir. Bir şekilde bu iki arkadaşı barıştırır. Gora’nın sevdiği olan kız annesi ile yaşamaktadır. Kızın adı Şuşirtadır. Annesi Şuşirta'yı başka biriyle evlendirmek istemiştir. Gora bundan pes eder ama Şuşirta işleri değiştirir. Binoy ve Gora evlenirler. Hayatlarını bazen tartışarak ama mutlu geçirirler.
1000k
GoraRabindranath Tagore · Oda Yayınları · 2013854 okunma