Puan vermedi·264 syf.····Okunma: 11 Ekim 2024 22:14 Elimdeki ilk baskısını 35 TL'ye almışım ve o zamandan beri kütüphanemde okunmayı bekleyen,Samuel Butler’ın 1872’de yayımlanan Erewhon adlı eseri,yazıldığı döneme göre cesur ve düşündürücü bir eser.
Viktorya dönemi İngiliz edebiyatının hem hiciv hem de felsefi derinliği barındıran dikkat çekici bir örneği olan bu eserde,Butler bir ütopya (ya da distopya) kurarak,o dönemin sosyal, dini ve bilimsel yapısını eleştirmektedir.
Erewhon, adını İngilizce “nowhere” (hiçbir yer) kelimesinin ters yazılışından alır ve bu terslik, kitabın tamamına yayılmış bir tema olarak da kendini gösterir.
Kitap, ana karakterin zengin olmak için bir yola çıkmasıyla keşfettiği uzak bir diyarda geçer ve bu diyarın toplumsal yapıları, ahlak kuralları ve yasalar kendi dönemi İngiltere’sinin tersi bir yapıdadır.
Örneğin, Erewhon’da suçlar hastalık gibi algılanır ve hastalıklar ahlaki bozukluklar olarak cezalandırılır. Paranın satın alma değeri yoktur,makineler insanlara rakip olarak görüldüğü için yasaklanmıştır,hastalanmak hapis cezası gerektiren bir suçtu,profesörler üniversite öğrencilerine hiçbir şey söylemeden uzun uzun konuşmayı öğretirler ya da kendi ahlaksızlığı ve huzursuzluğu nedeniyle dünyaya gelmiş bir çocuk, doğduğunda herkes melankoliktir, anne-babaya taziyeye gider gibi teselliye gidilir .Erewhon'da teknoloji ve makineler yasaklanmıştır çünkü makineleşmenin bir gün insanı köleleştireceği korkusu hakimdir.(O günlere geldik gerçi) Bu, Butler’ın dönemindeki sanayi devrimi ve teknolojik ilerlemelerin toplum üzerinde yaratabileceği olumsuz etkiler üzerine düşündüğünü gösterir. Makineleşmenin insan hayatını kolaylaştırdığı kadar onu mekanikleştirdiği endişesini taşır ve bu bağlamda, eserin distopik tarafı öne çıkar.
Yazarın dönemine göre vizyonu oldukça geniş harika bir konu bulmuş ancak dil ve anlatım yönünde aynı başarıyı gösterememiş bence. Bazı bölümlerde, Butler’ın derin felsefi sorgulamalarına girdiğinde kitap çok karmaşık hale geliyor,roman ritmini yitiriyor ve okuyucu için çekilmez oluyor. Karakterlerin ise hiçbir derinliği yok.
Özetle şahane bir konuyu katletmiş...
Kankam bu kitapla ilgili tek bir alıntımı bile beğenmedi.İnat ettim bitirdim.Değdi mi , hayır...Ama gülüp eğlendiğim bölümler de olmadı değil...Çok vaktiniz varsa ben darlanmam kötü yazılmasından derseniz okuyabilirsiniz.Ya da birinize ilham olur aynı konuyu daha şahane bir kitap haline getirirsiniz kimbilir