2024 24. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2024 12:37
Bu kitabın bu hayattaki en sevdiğim beni en çok içine alan,sürükleyen, merak unsuru uyandıran kitap olduğuna karar verdim. Yazarın hayal dünyasının genişliğine hayran kaldım. Bir kitapta bu kadar çok olay olur da birbirine bağlanır mı? Birsürü olay, birsürü karakter ve hepsinin birbirine bağlanış şekli.. bunu ancak deha olan bir yazar olan Alexandre Dumas yapabilirdi. Hiç bitmesini istemediğim, okudukça bi kitap okuyor değil de kafamdan yansıyan bir projeksiyondan dizi izliyor gibiydim. Kitabı okuyan bir okur değil de aslında kitabın içinde yaşayan bir izleyiciydim. Bu kitabu okurken kitabın dışında kalınması imkansız, resmen kitabın içinden bir el çıktı beni çekti içine aldı ve bırakmadı. Bu yoğunluğum içinde vakit yaratarak bu kitabı 1.5 hafta gibi kısa bi sürede bitirmek verdiğim en doğru kararlardandı. Edmond Dantes’ in ne aşamalardan geçtiğini, hangi güçlüklere kol kanat gerdiğini görüyoruz ve bu güçlüğü kendisine çektirenlerin yanına kâr kalmaması için elinden geleni ardına koymaması aslında bu kitabın temel konusu. İntikam ateşinin bu kitapta asla sönmediğini görüyoruz. Kötü insanların yüzü gülebilir evet mutlu olabilirler ama bu geçici mutluluğa aldanmamak lazım. “Karma is a bitch” kalıbının hikayeleşmiş halini gördüm aslında. Gün gelir devran döner, yaptıkların yanına kâr kalmaz. Tanrı iyilikleri de görür kötülükleri de görür ve en beklemediğin anda seni sırtından bıçaklar , yaptıklarını burnundan fitil fitil getirir. Tanrı aslında kötü insanları cezalandırmak için Edmond Dantes’i yani namıdeğer Denizci Simbadı hattaaa en bildiğimiz adıyla Monte Kristo’yu araç olarak kullanmıştır. Suçsuz, masum insanlara zarar vermek, onları acılar içinde bırakmak dünyanın en kötü hadiselerinden biri olsa gerek. Bunu kitabın her kelimesinde her cümlesinde hissediyorsunuz zaten. İç içe geçen olaylar, birbirine kenetlenen olaylar sonunda çorap söküğü gibi çözümleniyor. Monte Kristo’ya en büyük iyiliği yapan , servetine servet katmasına vesile olan deli Fahya bununla kalmamış engin bilgilerini Monte Kristo’ya aktarmasıyla birlikte onu resmen bi doktor, bilgin aşamasına ulaştırmıştır. Monte Kristo bu adamdan çok şey öğrenmiş, parmaklıkların ardında özünü oluşturan saflığı da bırakıp kaçmıştır. Aynı zamanda bu hayattaki en önemli değerlerden ikisi olan ümit etmek ve sabretmeye oldukça vurgu yapılmış adeta aklımıza mıh gibi kenetlenmiştir. Güç, kararlılık, cesaret de öğrendiğimiz diğer hisler arasında.İkisinden biri olmasa bile başarıya giden yollarda savsaklayacağımız ve sonuna ulaşamayacağımız söylenmiştir. Bu kitap çok fazla hayat dersi veriyor ve hikayelerle olaylarla karakterlerle bize çok şey öğretiyor. Bi kişisel gelişim romanı değil şüphesiz, ancak kişisel gelişimimize çok katkı sunduğu da şüphesizdir. Bu yazarın diğer kitaplarını okumayı sabırsızlıkla bekliyorum çünkü kalemine hayran kaldım.
Monte KristoAlexandre Dumas · Antik Kitap · 201037,2bin okunma