KARKETYA - 1 : Doğrulma
2024 45. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2024 19:04
Herkese Merhaba Mezopotamya mitolojisinin gölgesinde; bizi büyülü bir şehrin kalbine davet ederken aynı zamanda ; insanlık,özgürlük ve kader gibi evrensel temalara değinen özgün bir evren : Karketya-I : Doğrulma kitabı ile karşınızdayım. Serinin ilk kitabı olan bu kitap, içerisinde barındırdığı mistik, fantastik, tarihi ve mitolojik ögelerle okuyucuyu soluksuz bir maceraya davet ediyor. Karketya Mitna bölgesinde bulunan,bozkırın sonlarında sırtını uçuruma dayamış bir şehirdir. Kral Neramsa; halkı ile iç içe bir yönetim benimsemiştir ve halkının özgürlüğü için tüm gücü ile savaşacak bir kraldır. Kral Neramsa’nın kendi gibi güçlü ama birbirinden farklı alanlarda eğilen üç oğlu vardır. En büyük kardeş ve varis adayı Pileser, ortancı kardeş Sanherib ve en küçük kardeş Sargon halkının özgürlüğü adına ,tüm engellere rağmen, bir savaş başlatmak istemektedir. Bu savaşı çıkarma sebepleri ise çok eski bir hikayeye dayanmaktadır. Kral Neramsa’nın kral olmasının hemen ardından , babası Yüce Tiglat “Heftrong” adından tılsımlı bir kitap bulur. Bu tılsımlı kitap, Karanlıklar Ülkesi’nde yaşayan Nergal ve iblislerini uyandırır.Bu öfkeyle tüm insanlığa savaş açarlar ve Yüce Tiglat’ı da öldürüler. Öfkelerinin sebebi ise kitabın okunması ile “Tiggi” denilen ve boruya benzeyen müzik aletinden çıkan tılsımlı sestir. Kral Neramsa güçlü ve savaşçı halkıyla Nergal ve iblislerini “Kur” denilen mezarlara tıkmıştır ancak herşey burda bitmemiştir. Bu savaş sırasında Kral Neramsa , Negal’in tacı ve asasını alır. Dünya hakimiyeti derdindeki Bremas Kralı Karlum tarafından asa çalınır. Aynı zamanda Heftrong ve Tiggi de Bremaslıların elindedir. Bremaslılar , Kartekyalıları savaş ile yenemeyecekleri bildikleri için onları içten içe , değerlerini yavaş yavaş öldürerek yenmek istemektedirler. Kral Neramsa bir yandan halkının özgürlüğü için Bremaslılarla bir savaş hazırlığındadır, bir yandan da içerdeki hainlerle uğraşmaktadır. Üstelik sarayın içinde, en yakınlarından birinin Bremaslılara casusluk yaptığını öğrenirler. #kitaptanalıntı "Karket demek güçlü, korkusuz ve cesur demektir. Yarın yola çıkıp son yirmi yılın en büyük tarihi olayını gerçekleştireceğiz ve özgürlüğümüzü kazanacağız. " … Kral Neramsa oğullarına görevler verir. Sargon, yaveri Zuhab ile Tiggin ‘i geri alabilmek için yollara düşer.İlk başta iskelet vücutlu yaratık Siris ile kesişen yolları, sonralarda çeşitli milletlerin mitolojilerine konu olan kartal başlı aslan,tek gözlü dev Kirgis ,çift başlı kurt gibi efsanevi yaratıklar ile macera dolu bir hal alır. Ağabey Pileser ise yaveri Rimus ve yanlarına aldıkları askerler ile Heftrong kitabının peşine düşerler. Sayfaları çevirdikçe bazen imkansız bir aşka şahit olurken,bazen de kendimi yaratık Siris ile Zuhab’ın tatlı atışmalarına gülerken buldum.Bir yandan okurken bir yandan da kitaptaki efsanevi yaratıkları ve geçen isimleri araştırdım. Kitabın belli bir bölümünden başlayıp sonlarına doğru; “Acaba casus kim ?” “ Tahmin ettiğim kişi casus olabilir mi ?” sorularıyla başbaşa kaldım. Bıraksanız daha birçok şey anlatacak olduğum bu kitabı tüm mitolojik ve fantastik maceraseverlere öneriyorum. Heyecan dolu okumalar dilerim. . Karketya-I Mücahit Şengül
Karketya-IMücahit Şengül · Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık · 202456 okunma