2024 25. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2024 03:19
~İlk olarak: Frankenştayn yaratığın değil, yaratıcısının adı.~ Frankenştayn’ı hepimiz gibi ben de çocukluğumdan beri az çok duymuştum, kulak aşinalığım vardı fakat ben bu romanın içinden böylesine derin anlamlar çıkacağını hiç tahmin etmezdim. Beklediğimden çok daha derin, çok daha felsefi, çok daha kapsamlı ve tartışmalı bir eser okudum. Kitaba başladığımdan beri, elimden bırakıp da tekrar okuyana kadarki zaman zarfında, acaba bir sonraki bölümde neler yaşanacak, ne diyaloglar dönecek diye düşünmekten ve sürekli haklılık, vicdan muhasebesi kavramlarını zihnimde sorgulayıp durmaktan kafayı yedim. İncelemeyi yazmaya başlamadan önce, burada bahsetmek istediğim çok uzun düşüncelerim vardı ama şimdi hepsini, kitabı okumamış ama kesinlikle okuyacak olanlar için gizemi kaçmasın diye hiç sır bozmadan burada sonlandırıyorum. Sadece, gerçek edebiyat bağımlılarına bu kitabı şiddetle tavsiye etmekle yetineceğim. *** Kitaptan sonra, 1931 yapımı filmini izledim ve kitaptan çok uzak bir şeyle karşılaştığım için hiç beğenmedim, tavsiye de etmiyorum. Bir de 1994 yapımı, gerçekten kitaptan uyarlanan filmi varmış, onu da izleyince buraya yazarım. *** ChatGPT ile bu roman üzerine epey bir konuştum ve ayrıntılarını vererek kitaptaki yaratığı nasıl algıladıysa bana o şekilde birkaç görsel hazırlamasını istedim ve ortaya şu tip birkaç ucube resmi çıkmış oldu: • r.resimlink.com/GVC52fMyBad.jpgr.resimlink.com/JhSbM.jpgr.resimlink.com/31Jz-5M.jpgr.resimlink.com/eI_t75Hcbpd.jpg
FrankensteinMary Shelley · Alfa Yayınları · 201821,7bin okunma