2024 7. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2024 19:16
Jack London’ın 1912 yılında yazdığı distopik eseri. Eserde 2013 yılında patlak veren bir hastalığın bireyleri ve toplumu nasıl yok ettiğinden bahsediliyor. Kızıl veba. Ayaklarda uyuşukluk ile başlayan hastalık kısa bir sürede tüm vücuda yayılıyor ve en son yüzü kızıla döndürerek insanların ölümüne sebep oluyor. 2 saat gibi kısa bir sürede hem de. Geriye sadece çok az insan kalıyor. Kıyamet sonrasına hoş geldiniz… Ana karakterimiz hastalığın çıktığı dönemde iyi eğitim görmüş, aydın ve bilgili bir profesör. Vebadan 60 yıl sonra, torunlarına hastalığı anlatırken tanıyoruz onu. Şahit oluyoruz yaşadıklarına. Dünya’nın medeniyeti terk edip nasıl yok olduğunu gözleri yaşla dolarak anlatıyor bizlere. Torunları ve halk ilk çağa geri dönmüş. Uygarlık çökmüş. İnsanlar emeklerini kaybetmiş. Tekrar ulaşmak için yine aynı yollardan geçmek zorunda. Kitap, pandemi dönemi yaşadıklarımıza az çok benzemesiyle beni o günlere geri döndürdü. En son Saramago’nun “körlük” kitabını okurken bu kadar kaygı duymuştum. Küçükken distopik kitapları sadece hayal dünyamda yaşatırdım. Şimdi bu dünyayla bağ kurabilmek çok ürkütücü. Yaşadığın şeylerin benzerini okumak, o anlara geri dönmek insanlara çok farklı duygular yaşatıyor. Jack London 60 sayfalık kitapta bize kocaman bir dünya sunuyor. Ayrıca kitabın sonuna ismi geçen mekan ve yerlerle ilgili bilgilendirici ufak notlar da koymuş. Bunu ilgilisine notlar şeklinde belirtmesi de hoş olmuş. Elhasıl iyi okumalar dilerim
Alıntı
Kızıl VebaJack London · Türkiye İş Bankası kültür Yayınları · 202447,7bin okunma