·176 syf.····Okunma: 10 Ekim 2024 21:39 Bir çocuk edebiyatı, hatta bir gençlik dizisi okumalarından merhabaa. :D
Çocuk edebiyatı eserlerini okumayı seviyorum. Bu kitabın da diğer çocuk edebiyatı eserleri kadar bilinen bir eser olmadığını düşünüyor ve hemen kısaca anlatmak istiyorum. :)
Polisiye, macera ve tarihin iç içe olduğu bu kitap, bir müzeden gümüş bir sikkenin çalınması ve bir tarih profesörünün ölmesiyle (öldürülmesiyle) başlıyor. Kitaptaki olay elbette hırsızın ve profesörün ölümünden sorumlu olan kişilerin bulunması. Olayın aydınlatılmasında ön plana çıkan isim ise Dedektif olan Milas. Milas'ın hem bu olayı çözme çabası ve yöntemi hem de bu esnada diğer insanlarla olan diyaloğu kitapta ön plana çıkmış durumda.
Kitap 176 sayfadan oluşuyor ve kitap boyunca suçlular aranıyor. Bu sırada tabii olayın tarihle bağlantısı da araştırılıyor ve bize tarihi olaylar hakkında kısa kısa bilgiler veriliyor. Tarihi olaylar dediğim aslında daha çok Cem Sultan ve Sultan Bayezid olayları. Kitabın bu yönü tarihe ilgisi olanlar için zaten dikkat çekici olarak kullanılmış. Tarihe ilgisi olmayanların ise merakını uyandırması yönünden güzel olmuş.
Kitabın sonunda suçluların bulunduğu bölüm belki yetişkinler için basit gelebilir fakat bir gençlik dizisi eseri olduğunu düşünürsek o yaşlara göre şaşırtıcı olacaktır bence.
Benim bu kısımda kitabın beğenmediğim yönü ise katilin bulunduğu zaman mantıklı açıklamalar yapması ve dedektifin onun açıklamalarına az da olsa samimi ve güler yüzle bakması. Daha farklı bir tepki ortaya konulabilirdi diye düşünüyorum.
Kitap anlatım olarak gayet açık ve akıcı. Güldüren yerleri de var.
Ortaokul kitaplığından aldığım bu kitabı bence 8. sınıf ve üstü öğrenciler okuyabilirler. Seviyelerine göre belki 7. sınıf da öğrencileri de okuyabilir. Onun altındaki sınıf seviyeleri için uygun olmadığını düşünüyorum. Sonuçta ortada çözülmesi gereken bir cinayet var ve ülkemizde yaşananlar da malum. Çocukların bu olaylardan etkilenmesi, e üstüne bir de bu tarz kitaplardan psikolojik olarak etkilenmesi durumlarını düşünürsek kontrollü okutmakta fayda var.
Keyifli okumalar!