2024 83. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2024 20:42
Merhum Akif Emre, Amin Maalof için "Batının suflorlüğüne soyunan yazar" nitelemesi yapıyor. Semerkant romanı ilerledikçe özellikle de kitabın ikinci kısmında Akif Emre'nin ne kadar haklı olduğunu idrak ettim. Dünyada bu denli popüler olmasını anlıyorum ancak bizim ülkemizde de bu denli popüler olmasını anlayamıyorum. Zira yazar bir yandan Ömer Hayyam gibi Doğu'nun dahilerini överken diğer yandan günümüz Doğu'sunu İslam Dünya'sını gericikle, softalıkla itham ediyor. Bu ithamlardan Osmanlı Devleti ve Sultan Abdülhamid de payını alıyor tabi. Yazarın bakış açısı "gösterdiği vahşetle bu bir Avrupalı" dedirtiyor. Zira Amerikalı başkarakterimiz ve arkadaşları İran'a demokrasi ve özgürlük (!) gelsin diye kahramanca çarpışıyor hatta canlarını feda ediyorlar. Sözün kısası Ömer Hayyam konulu bir roman maskesi altında Batı şak şakçılığı içeren bir roman Semerkant. Romana ideolojik açıdan yaklaşmasak dahi kurgusuyla tekniğiyle vs. öyle yere göğe sığdırılamayacak bir kitap asla değil. Fazlasıyla soğuk, çoğu kısmı tarihi bir metin kuruluğunda.
SemerkantAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 202574,8bin okunma