2024 47. kitabı
Kokotlar Mektebi Sondan bir önceki Hüseyin Rahmi Gürpınar klasiğini daha bitirmiş bulunmaktayım. Bir yazarın tüm klasiklerini arka arkaya okumak biraz beni sıksada sona çok az kaldı Ayrıca yazarın diline ve kalemine alışınca yabancılık çekmiyorsunuz. Felsefi uzun paragraflara ve konunun nerden nereye geçeceğine şaşırmıyorsunuz. Kokotlar Mektebi adı altında bir müessese açmak isteyen bir kadın, bu iş için yardım isteğinde bulunduğu ünlü bir yazar ve filozof arasında geçen diyaloglar ile başlıyor kitap. Kadın ve erkek ilişkileri, çok eşlilik, cinsiyet ayrımı gibi konuları derine inerek felsefi bir şekilde tartışarak işlemiş yazar. Kitabın tâbi ki Hüseyin Rahmi Gürpınar tarzıda var. Dönemin olayları ve insanların konuşma tarzları eğlenceli bir şekilde anlatıyor. Başlarından zor olaylar geçen genç kızları kültürlü bir şekilde eğitmek ve yetiştirmek, sonrasında metres olarak erkeklere sunmak maksadı ile kurulan bir müessese. Bu kızların başlarından geçen olaylar. İrfan Yekta'nın bu kızlardan birine gönül vermesi. İrfan Yekta bu arada ünlü yazarın yeğeni dir. Bir kaç farklı olay çerçevesinde dönen kitap sonuç olarak İrfan Yekta ve sevgilisi Şefkat arasındaki ilişkiyi konu alıyor. Toplumun ve çevrenin bu olaya bakışını, dönemin insanlarının düşüncelerini, yozlaşmış ahlaki normları ve çözülmeye yüz tutmuş aile yapısını gözler önüne seriyor. Tüm bu olaylar ve mekan tabiki kurgu. Yazar bunu açıklamaktan kendini alıkoymuyor. Farklı bir konu ve kadın erkek ilişkileri hakkında felsefi yaklaşımlar. Değişik bir konu deneyimi yapmak isteyenler okuyabilir. Yazarın bu eseri herkese güzel gelmeyebilir. Eleştirenler de çok var çünkü. Ama hayatın gerçeklerini de unutmamak lazım. Hayal ürünü her karakterin ve olayın aslında yaşanmış gerçekler olduğunu.. #kokotlarmektebi #hüseyinrahmigürpınar #kapra #kaprayayınları #kitapyurdu #okudumbitti #okudum #okuyun #okumaönerisi #tavsiyekitap #okudukçabüyürinsan #okuduklarımdan #kitaplarım #kütüphane #kütüphanem #yazarlar #türkklasikleri #türkyazarlar #eskidönem #kesfet #keşfetteyiz
2024 Okuma Raporları
Kokotlar MektebiHüseyin Rahmi Gürpınar · Kapra Yayıncılık · 2021872 okunma