beni bu kadar etkileyen başka bir kitap olmamıştı.
2024 43. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2024 13:52
Vee sonunda bu kitabın incelemesi geldi. Kitabı her okuyuşumda kitabı bitirdiğimi ve inceleme yazdığımı hayal ettim çünkü bir süre sonra kitap beni psikolojik olarak baya etkiledi ve bir yerden sonra sıkılmaya da başladım. Sıkılmamın sebebi Hasan'ın Kabildeki evden ayrıldığı bir kısım var. O kısımdan sonra hep Emir'in yaşadığı zorluklar, onun düşüncelerinden bahsedildi. Zaten kitap hep Emir'in ağzından anlatıldı sadece bir bölüm Rahim Han'ın ağzından oldu. Emir benim nefret ettiğim bir karakterdi ve sürekli onun ağzından kitabı okumak sinirlerimi bozdu(^_^;) Okurken zorlanmamın sebebi psikolojinizi baya zorlayacak bir kitap. Hatta bazı yerlerde kitapta kötü bir olay olduğunda üzülüyordum aradan 30 saniye geçtikten sonra bir anda gülmeye başlıyordum:-( 2-3 yerde tecavüz gibi olaylar oluyor ama detaylandırılmıyor neyse ki. Aynı zamanda Afganistan'ın savaşta olduğu zamanlar da anlatıldığı için yapılan bazı katliamlar da anlatılıyor. Beni zorlayan başka bir olaysa bu biraz benim tercihim aslında kitabı ben hep okulda okudum. O yüzden kitapla ilgili hissettiğim duyguları çok dışarı yansıtamadım. Evde okusaydım kesin sürekli ağlayıp dururdum. Az önce anlattığım üzüldükten sonra bir anda gülmemden dolayı Ebrar ₊ ⊹'nin benden biraz korktuğunu düşünüyorum(^_^) Hatta bir ara bana delirmeye başladığımı söylemişti. Ve haklı da gerçekten bu kadar psikolojik olduğunu düşünmemiştim. Kitabı aldığımda demiştim ki zaten küçücük kitap 1 günde biter ama asla öyle olmuyor. En uzun süre okuduğum kitap oldu(-.-)Zzz・・・・ Ayy kitapla ilgili içimi döktüm. O zaman biraz da konusundan bahsedeyim. Bahsedeceklerim büyük ihtimal kitabın 150 sayfasında geçen olaylar olur ve bu kitap 440 sayfaydı. Anlayacağınız anlatacağımdan daha çok ve daha kötü olaylar var. Hasan'ın babası Ali ve Hasan Hazara oldukları için insanlar onlardan tiksiniyor, dalga geçiyor ve dışlıyorlar. Aynı zamanda Ali'nin bir bacağında kısalık var (kitabın en başında anlatıldığı için tam hatırlayamadım ama böyleydi galiba) ve Ali doğarken oluşan bir sorundan dolayı Ali gülümseyemiyor çünkü yüzündeki bazı kaslar çalışmıyor. Özellikle Assef ve diğer iki arkadaşı Aliyle sürekli dalga geçiyorlar. Hasan'a da zorbalık yapıyorlar. Emir ve babası çok zenginler. Bu yüzden Kabilde çok büyük bir evde yaşıyorlar. Ali ile Hasan da onların hizmetçisi (ay böyle diyince de bir tuhaf hissettim ama kitapta da bu şekilde bahsediliyordu) Ali ve Emir'in babası çocukluktan beri arkadaşlar, birlikte büyümüşler. Bu yüzden Emir ile Hasan da yakın arkadaş oluyorlar. Birbirleriyle bir sürü anı biriktiriyorlar, çeşit çeşit oyun oynuyorlar. Hasan okuma yazma bilmiyor. Emir de kitap okumayı çok seviyor. O yüzden Emir Hasan'a sürekli kitap okuyor. Hasan da onu dinliyor(^.^) Assef ve iki arkadaşı Hasan'ı sevmiyorlar. Emir de Hasanla arkadaşlık kurunca Emir'i de rahatsız etmeye başlıyorlar. Emir'e bu hazarayla değil kendileriyle arkadaş olması gerektiğini söylüyorlar. Emir de bunu umursamıyor. Afganların bir geleneği var. Kışın tüm çocuklar kendi uçurtmalaranı hazırlıyor ve zaman geldiğinde herkes uçurtmalarını gökyüzüne salıyor. Havada birbirlerinin uçurtmalarını düşürüp koşarak o düşürdükleri uçurtmayı yakalamaya çalışıyorlar. Yine Hasan ve Emir uçurtmalarını hazırlayıp gökyüzüne salıyorlar Emir bu yarışmayı kazanmayı çok istiyor çünkü babasıyla yakın bir ilişkisi yok ve babası çocukken bu yarışmada 1. olmuş. Bu yüzden içten içe oğlunun da 1. olmasını istiyor. Emir ve Assef'in uçurtması sona kalıyor ya Assef ya da Emir kazanacak. Emir Assef'in uçurtmasını da düşürüyor ve 1. oluyor. Daha sonra Hasan düşen uçurtmayı alacağını Emir'e getireceğini söyleyip koşmaya başlıyor. Tabi yarışırken o uçurtmanın Assef'e ait olduğunu bilmiyorlar. Hasan uzunca bir süre gelmiyor. Emir herkesin tebriğini kabul ederken aklına Hasan geliyor ve onu aramaya başlıyor. Pazar yerine geldiğinde insanlara sora sora Hasan'ı bir ara sokakta görüyor. Assef ve iki arkadaşı Hasan'ı köşeye sıkıştırıyorlar. Hasan tecavüze uğruyor fakat Emir onu kurtarmıyor çünkü Assef ve arkadaşlarının ona yapacağı şeylerden korkuyor. Emir sonra pazar yerinde Hasan'ı bekliyor. Hasan Emir'in yanına geliyor Emir o anda Hasan'ın pantolonundan bembeyaz karlara damlayan kanları görüyor fakat hiçbir tepki göstermiyor hatta Hasan yanından ayrılırken yürürken zorlandığını da fark ediyor ama hiçbir şey olmamış gibi davranıyor. Günler geçtikten sonra Emir'in doğum günü geliyor ve büyük bir partiyle kutluyorlar. Doğum gününden sonraki gün Hasan ve Ali Emirle babasının yanına gelip evden gitmek istediklerini söylüyor. Emir'in babası bu konuya şiddetle karşı çıkıyor ama Ali'nin gitmekte çok kararlı olduğunu görünce ısrar etmekten vazgeçiyor. Onları gidecekleri yere Emir'in babası bırakıyor. Aradan uzun bir zaman geçtikten sonra Afganistan da savaş çıkıyor. Savaştan dolayı Emir ve babası Kabilden Amerikaya kaçak yollardan gidiyorlar. Emir ve babası Amerikaya gittikten sonra hayatları bambaşka oluyor. İnceleme upuzun oldu ama aslında baya baya kısalttım buna rağmen uzun oldu(^_^) Özellikle Emir ve babası Amerikaya gittikten sonra hem Afganistan açısından hem de Emir'in hayatı açısından çok çok fazla şey değişiyor. Çocukluklarının anlatıldığı kısmın çoğundan bahsettim ama tabi o kısımda betimlemeler ve olaylarla ilgili detaylar da anlatıldığı için 2 paragraflık bir çocukluk anlatılıp geçilmemiş. Hasan ve Ali Kabildeki evden ayrıldıktan sonra Emir'in gençliği ve Afganistandaki savaş durumu anlatılıyor genel olarak. Kitabın başında Emir den nefret ediyordum ama sonuna geldiğimde nefretim biraz daha azaldı Sohrabla olan ilişkisinden dolayı. Sohrab'ın kim olduğundan bahsetmeyeyim. Kitabı okumayanlar için heyecan olsun zaten kitabı okuyanlar beni anlamıştır büyük ihtimal. Ay daha fazla konuşmayayım zaten uzun oldu. Bir de Kalpsiz kitabı da bundan hemen sonra bitti. Bu incelemeyi yazmakla uğraşırken onu yazamadım. Onun incelemesini de en yakın zamanda yazıp yollayacağım inş(^.^)
Uçurtma AvcısıKhaled Hosseini · Everest Yayınları · 2017192,2bin okunma
1.155 Gösterim
Harika bir inceleme olmuş balım. Ellerine sağlık. En kısa zamanda okumaya çalışacağım. ❤
Yağmur.♫︎
Teşekkürler😘
Etkileyici kitap seven biriyseniz eğer Ölüme gebe adlı kitabımı da okuyun derim 🙃