2024 11. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2024 00:20
Peter çıktığı bir seyahatte gri ceketli bir adamla tanışır. Gri ceketli adam Peter’in gölgesini satın almak ister. Büyük bir miktar para karşılığında gölgesini satar. Yolda onu görenler “gölgesi yok” “gölgesi kaybolmuş” diyerek üzerine gider. Çünkü gölgesizlik toplumdan dışlanılmak için ötkileştirilmek için gerekli bir sebeptir. İlk başlarda çok umursamayan Peter daha sonra gölgesini sattığı için çok pişmanlık duyar ve hemen gölgesini geri almak için gri ceketli adamı bulmaya gider. Fakat adam çoktan gitmiş olur. Bu derdini uşağı Bendel’e anlatır. Ve Bendel onun sadık dostu gibi olur. Adeta ona gölge gibi olur. Peşinden hiç ayrılmaz. Daha sonra Bendel önden bir kasabaya giderek ev tutar her şeyi hazır eder ve Peter’i yanına alır. Yeni geldiği kasabada bir kıza aşık olur ve onunla evlenmek ister. Uşağı olan Raskal Peter’in gölgesinin olmadığını duyar ve ona artık itaat etmeyeceğini söyler. Bu sırada sevgilisi Mina da gölgesiz olduğunu öğrenir. Ve evlenmeleri için gölgesinin geri almasını ister. Peter’in yanına gölgesini sattığı gri ceketli adam gelir. Ona bir teklifte bulunur. Gölgesine karşılık öldüğü zaman ruhunu ister. Peter bu teklifi reddeder. Raskal Peter’in sevdiği kadınla Mina’yla evlenir. Raskal, Peter’in sandığından epeyce para çalıp zengin olur. Peter bu duruma daha fazla dayanamayıp dünyayı gezme kararı alır. Gezdiği yerleri not tutar ve eser haline getirir. İçinde kalan umuduna ise ulaşamamıştır. Para uğruna gölgesini satmanın pişmanlığınıda yaşamıştır. “Umudum, bu dünyadan göçüp gittikten sonra dünya ahalisinin hiç değilse bir kısmının öykümden kendisi için yararlı bir ders çıkartması. Ve sen sevgili dostum, eğer insanların arasında yaşamak istiyorsan, gölgene bile paradan daha çok değer vermeyi öğren. Ama sadece kendin ve içindeki iyilik için yaşamak istiyorsan o zaman zaten bu öğüde ihtiyacın yok demektir./syf.115”
Peter Schlemihl'in Olağanüstü ÖyküsüAdelbert Von Chamisso · Kolektif Kitap · 20161,782 okunma