Puan vermedi·160 syf.··Beğendi
···Okunma: 06 Ekim 2024 08:31 Kesinlikle okunması gereken bir yazar ve düşünür olan Ayn Rand ile ilgili böyle ikincil kaynakları Türkçede görmek beni mutlu etti. Rand birçok konuda tartışmalı ve radikal düşünceleri olan bir filozoftur. Onun düşüncelerine bütünüyle katılmak benim için de pek olası değil. Ancak okunmadan geçilmemesi gereken bir yazardır kendisi.
Ayn Rand'ı anlamak için yalnızca kurgu eserlerine bakmanız bile yeterli olabilir. Rand edebiyatı felsefesine araç olarak kullanmıştır. Kitaplarındaki baş karakterler übermensch özelliği gösterir. Başkaları üzerinden geçinmeyen, kendi başlarına bir şeyleri var etmeye çalışan, yaptıklarını yalnızca kendi bencil çıkarları için yapan ama bunun yanında başkasına yük olmayan kişilerdir. Bu bakımdan eleştirmenler onun kurgusunu gerçek dışı bulup eleştirmişlerdir.
Rand'ın kurgu dışı yapıtlarında ise felsefesi ve görüşleri açıkça ortaya konur. Bunların konusu; bireycilik, objektivizm, kapitalizm, özgürlük, devlet, ahlak gibi konulardır.
Rand'ın felsefesini öğrenmek için yapmanız gereken aslında çok kolay:
Hayatın Kaynağı, Bencilliğin Erdemi kitaplarını okumak. Bu iki eseri okursanız Ayn Rand'ın felsefesi objektivizmle ilgili birçok şeyi öğrenmiş olursunuz. Rand'ın dili oldukça açık ve akıcıdır. Belki de bu kadar açık yazan başka düşünür yoktur. Ama bu giriş kitabı ile ilgili pek bir şey söylemediğimi fark ettim. Okunası bir eser, Rand'ın yaşamını ve felsefesini kısaca anlatmış. Rand'a ve eserlerine yöneltilen eleştirilerden de söz etmiş. Kitabın sonunda Rand'dan alıntılar ve ileri okuma önerileri de bulunuyor. Eğer Ayn Rand'ı merak ediyorsanız kendi eserlerinden başlamanızda bir sakınca yok, ki ben öyle yaptım. Ama bu kitabı da ana yemek öncesi bir çorba olarak görebilirsiniz. Esenlikler.