İnsancıklar
2024 86. kitabı
Okunma: 27 Ekim 2024 18:02
Varvara Alekseyvna ve Makar Alekseyeviç arasında dostça mektuplarla başlıyor kitabımız ve gittikçe derinleşiyor. Varvara'nın geçmişten bir hikayesini okuyoruz önce. Babasının öldüğünü akrabası Anna'nın evine annesiyle birlikte taşındığını ve Anna'nın onlara korkunç derecede kötü davrandığını ve annesinin gitgide hastalandığını anlatıyor. Orada yaşayan bir öğretmen annesinin hastalığı sırasınıda ona dost oluyor ve annesi iyileşiyor. Öğretmenin babası ara sıra onları ziyarete gelip öğretmenle vakit geçirdiğini ve ansızın öğretmenin hastlanarak öldüğünü anlatıyor bu Varvara'yı derinden sarmış. Annesinin de ölümünden bahsetmesini bekliyoruz fakat sayfalar ilerlese de böyle bir şey olmuyor. Makar'ın fakir olduğunu bazen dilendiğini görsek de bütün parasını Varvara'ya harcıyor. Varvara da ona gümüş kopek gönderiyor, buluşuyorlar derken Varvara da fakirlikten kırılıyor aslında. Kitabın sonuna doğru Anna2nın akrabası gelip evlenme teklifi ediyor ve Varvara istemese de kabul ediyor çünkü adam zengin. Makar yalvarsa da Varvara evleniyor. Bir de dikkatimi çeken bir şey: Makar sürekli Varvara'ya sevgilim dese de Varvara bu kelimeyi hiç kullanmıyor aksine dostum diyor hep ona. Dili akıcı sade ve okuması çok zevkliydi. Mektuplar şeklinde yazılması da gerçekçiliğini artırmış.
İnsancıklarFyodor Dostoyevski · EZR Yayıncılık · 201977bin okunma