Puan vermedi·160 syf.····Okunma: 27 Ekim 2024 19:22 “NEYİ NASIL YAPMALI?” ÜZERİNE BİRKAÇ KELAM…
Taha Kılınç Abi’yi yer yer konferanslarıyla yer yer de kitaplarıyla yıllardır takip ederim. Allah nasip etti zamanında tanışmak da nasip oldu.
Genç arkadaşlarla yaptığım çalışmalarda kitap okuma alışkanlıkları oluşsun, bir kitap okumanın ve bitirmenin hazzını yaşasınlar diye Taha Abi’nin “Bizi Bize” kitabını hediye ederim. Devam eden süreçte “Kudüs Yazıları” kitabını da okuma serüveninin içerisine eklerim. Bu zamana kadar iki kitabını da okuyup beğenmeyen, istifade edemedim diyen bir arkadaşla karşılaşmadım.
Bunun haricinde de Ortadoğu’ya ve coğrafyamıza dair yazdığı diğer eserlerin de büyük bir kısmını okumak nasip oldu. Özellikle “Bir Rüyayı Hatırlar Gibi” kitabı ilgilileri için çok hoştur. Ancak “Neyi Nasıl Yapmalı?” kitabını okumak düne kadar nasip olmamıştı.
İslami ilimler okutmaya başladığım arkadaşlara her ay bir tane kitap okumaları için kitap listesi hazırlarken bu kitabı da Taha Abi’nin yazmasının verdiği rahatlıkla listeye ekledim. Biz de hocaları olarak aynı kitapları okuyup talebelerimizle kitapların üzerine konuşuyoruz. (Yani en azından niyetimiz bu yönde. Bu hafta bir tanesini ele alacağız mesela :d)
Kitabın daha 55. sayfasına vardığımda tamam bunu her genç okumalı diye bir şey geçti içimden. İlerleyen her sayfada iç sesimin 55. sayfada vardığı sonucun ne kadar doğru olduğunu müşahede ettim. Taha Abi’yi değerli kılan şey gözlemlemeyi iyi yapması ve gündeme düşen meseleleri iyi takip edip kayda değer bulduklarını yıllardan beri gelen alışkanlığıyla (bunu da kitabı okurken öğreniyoruz, ilkokuldan itibaren yazıyor…) yazıya döküp o tartışmaya dair güncel sorular ve çözümleri ortaya koymaya çalışması. Sadece dert yakınan kitaplardan ziyade dertlere kendince çözümler getirmeye çalışması y”ıkmak değil yapmak için buradayız” sözünün fiili olarak yansıması diyebiliriz. Bunu yer yer “kendi hayatından tecrübelerle” ortaya koyması yazının içeriğine ayrı bir samimiyet katıyor.
Yarın bir gün Taha Abi’nin biyografisi üzerine çalışacak bir insan bu kitabı okuduktan sonra babannesinin, babasından dolayı oluşan islamcı ortam ve tartışmaların hayatına etkisini de gözardı etmeyecektir. Bir yazısında eskiden çok daha cüretkar olduğu sonradan daha ihtiyatlı konuştuğu bir meseleye değiniyor. Buradan yola çıkılarak kendisine cüretkar iken ihtiyat diline evrildiği diğer tecrübeleri sorulabilir mesela. Şimdi bu paragraf ne alaka diye soracaksınız ben de size yazarlarla yapılan söyleşi ve biyografi çalışmalarının seviyesizliğinden bahsedeceğim olmayacak :d. Olur da bu yazıyı okuyan ve söyleşi yapan birisi çıkar da kulağına biraz su kaçırmak bütün amacım.
Kitap nasıl okunur, her kitabı nasıl okuyacağız, ömür biter kitap bitmez, yazı yazmak, sorumluluk almak, seyahat etmek, büyüklerle büyümek, bizden nasıl bir büyük olur, davet ve üslup meselesi, Arapça ve Müslümanlar, camiler ve biz, evlilik, Ramazan’ı ihya etmek, başörtüsü ve açılmak gibi kıymetli sorulara cevap bulabileceğiniz; içerisinden kitap tavsiyeleri alabileceğiniz, birtakım şahsiyetlerin hayatlarından portreler görebileceğiniz son derece faydalı bir eserle karşı karşıyasınız diyerek yazının sonuna doğru yaklaşıyorum.
Özellike son dönemde yolda yürürken, otobüste giderken kendi kendine bir lider nasıl olmalı sorusunu soran bir kardeşiniz olarak kitabı okurken Ömer b. Abdulaziz’i tekrar gözden geçirmeye karar verdim.
Kitabı okurken Taha Abi deyince aklıma ne geliyor diye sordum kendime vardığım sonuç şu:
1- Kuran-ı Kerim’i hadisle harmanlayarak mükemmel bir şekilde güncel örnekler vermek.
2- İslam Coğrafyası
3- Tarih
4- Seyahet
5- Anti İrancılık
Aylardır bir inceleme yazmamıştım bence buna rağmen güzel oldu :d