2024 27. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2024 20:06
"Atatürk'ün başarısındaki en önemli faktör, fevkalade vazgeçmez bir iradesinin olmasıdır..." "Atatürk milliyetçidir. Bir Türk milliyetçisidir ama bunun yanında evrensel bir adamdır. Barışçıdır, dövüşmesini bildiği gibi barışmasını da bilir..." "Araştırmayı sever, iyi giyinir." "Akıl ve bilimden yanadır." "Çok iyi bir hatip olduğu da bir gerçektir." "Kendisi ibadetine bağlı biri değildi ancak ibadet edenlere hürmeti vardı." "Eğitime çok önem veren cehalete düşman birisiydi." "Cephede bile kitap okuyacak kadar gerçek bir kitap tutkunudur..." Şeklinde tarif ediyor Sayın Ortaylı Atatürk'ü. Sekiz bölüme ayırdığı kitapta Atatürk'ün hayatı ile Türk tarihinin de önemli safhalarını okuyoruz. İkisinin ayrı düşünülemeyeceğini de böylece anlamış oluyoruz. Tarihine ve milletine adanmış bir ömrün, iradenin, azmin, dayanıklılığın izini sürüyoruz. Aynı zamanda onunla birlikte bu vatana gönül vermiş diğer değerli silah arkadaşlarını; Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin şanlı kuruluşunu ve ilgili döneme rastlayan iç ve dış politikasını, eksisi ve artısı ile Türk milletinin bir portresini izliyoruz. Kitapta "çok cahilsin, keşke ölsen! " (: cümlesi ile özdeşleştirdiğimiz İlber Oltaylı'ya, bu cümleyi kurduran bilgi birikimini görünce hem hayran kaldım hem de afalladım. Alelade kulaktan dolma bilgilerle okunup anlaşılacak bir kitap değil. Okurken kağıda kaleme ve bolca araştırmaya ihtiyaç duyduğum için akıcı bir okuma olmadı. Dönüp tekrar hazmederek sakin kafayla okuyacağım. Gerçek bir "atasınısever" olarak, (bu tabiri şu an ben uydurdum :), gururla yaptığım bir okuma oldu. En sevdiğim kısım ise kişilik özelliklerinin anlatıldığı bölümdü. Bir arkadaşım kitabın yorumunu 29 Ekim'de paylaşmanın çok güzel bir fikir olduğunu söylediğinde, tekrar okumayı düşündüğüm için iyi yorumlayamayacağım konusunda endişelensem de yorumun sonuna gelmişim bile. Bu güzel kitap vesilesiyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı hepimize kutlu olsun.
Gazi Mustafa Kemal Atatürkİlber Ortaylı · Kronik Kitap · 201813,5bin okunma