Kral Oidipus~Cem
2024 5. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2024 15:15
Kral Oidipus, Rüstem ve Sührab, Cem ve Enver.. (Spoiler içerir) 1980lerde yoksulluktan, koyu kazan Mahmut Ustaya çıraklık yapmaya başlayan Cem'in inanılmaz hayat hikayesi. Küçük bey Cem'in yolu, babasının; annesi ve kendisini terk etmesinden sonra üniversiteye gidebilecek parayı bulabilmesi için Mahmut Usta ile Öngörende kesişir. Cem, babasından görmediği ilgi ve şefkati ustasından görür. Ustasına bağlılığı ve güveni, kazdıkları kuyudan su çıkacağı inancını artırır. Akşamları cem ve ustası Öngören'e giderek vakit geçirirler. Her şey normal, olağan akışında giderken Cem, Kırmızı Saçlı Kadın'ı görür, aşık olur. İçindeki aşk büyür, bir gece birlikte olurlar. Artık Cem, ustası veya para için değil; kırmızı saçlı kadın için Öngörendedir. İlerleyen günlerde ustası, talihsiz bi şekilde kuyuya düşer. Cem yardım etmek yerine kaçıp annesinin yanına döner. Zihninde, ustasının orada öldüğünü ve polislerin er ya da geç kendisini bulabileceğine inanır. Yıllar geçer Cem, zengin bir müteahhit olur, Ayşe ile evlenir. Hayatları devam ederken Cem'e bir mesaj gelir. Kendisini Cem'in oğlu olarak iddia eden Enver'den. Cem'in yıllardır içinde olan Öngören'e tekrar gitme isteği, Enver'den gelen mesajdan sonra iyice artar ve yolu, orada bulduğu arsa nedeniyle Öngören ile kesişir. Öngören'e gider, kalabalıkta Kırmızı Saçlı Kadın'ı görür; kadın, Enver'in ondan olduğunu söyler. Cem, bu haber karşısında şaşkınlık, sevinç, hüzün bütün duyguları yaşar. Daha sonra aklına yıllar önce ustanı ölüme terk ettiği kuyu gelir, oraya gitmek istediğini söyler. Ve kırmızı saçlı kadın, Serhat adında güvendiği genç ile Cem'i, merak ettiği kuyuya gönderir. Kuyuya giderken muhabbet koyulaşır, kuyunun başına gelirler ve gerçek ortaya çıkar. Serhat aslında Enver'dir. Ve Kral Oidipus'un başına gelen Cem'in de başına gelir, oğlu tarafından kuyuya atılarak öldürülür. Efsanelerde, Babalar ve oğulları arasında geçen birbirini öldürme olaylarından esinlenerek yazılmış harika bir roman. Uzun lafın kısası 8.5/10
1000k
Kırmızı Saçlı KadınOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 202462,1bin okunma