···Okunma: 30 Ekim 2024 22:29 Uzaktan görüp yanakları kızaran Emma evlenince istediği ve arzuladığı adam olmadığını anladığı kocasından soğur ve mutsuz evliliği her geçen gün çekilmez olur. Sadece arzuları ve istekleri olan Emma yaşadıkları ile kendisini hep zora sokar. Çok kitap okur Madam ve oradaki dünyaya kaptırır kendini kitaplarla yaşamaya başlar. Lüks yaşam ister, balolarda olmak, erkeklerle flört etmek, delicesine aşklar yaşamak ister.
“Yüce Tanrım! Neden evlendim ki ben? “ S:64 Emma Bovary
Tabiki evlilik Emma’yı durduramaz.
Tüm romanların metresi, tüm dramaların kahramanı, tüm aldatmaya doyamayanların atası, arzuları bitmek bilmeyenlerin idolü, mutsuz evliliği olan kadınlara örnek olabilecek karakter işte karşınızda; EMMAAAA BO-VARYYY
Baş karakterimiz Emma Bovary öyle bir karakter ki psikolojide Bovarizm terimini kazandırmış ve literatürde yerini almıştır. Ben size psikolojideki değil ama edebiyat dünyasındaki tanımını paylaşacağım; Bovarizm, esasında romancılık geleneği içinde, yaşadığı hayatı beğenmeyen ve alternatif yaşam arayışına girip en sonunda kendine zarar veren nevrotik bir durumu izah eder. Bovarizmde mutluluk arayışı içinde olmak; buna karşın mutlu olamamak gibi paradoksal bir durum da mevcuttur.
İşte Emma tam böyle bir karakter. Açlığı bitmiyor, tutkuları bitmiyor, arzuları kontrol edilemez ne istediğini tam olarak oda bilmiyor. Evlilik dışı ilişkisinde bile evliliğin yavanlığını hissettiğinde vazgeçmek ve kaçmak istiyor ama alışkanlıkları belkide bir başka aşık bulamamaktan bırakamıyor.
Ve devamlı “Sev beni, seviyor musun beni?” Diye adama illallah ettirir derecesinde bir kadın.
“İnsan, hiçbir şeye karşı ilgisi, hiçbir şeyden umudu kalmayınca, hayatın her gün değişmeyen tekrarı altında ezilir.” S: 124
Emma’nın kocası Charles Bovary; Olayların ve hayatın derinine inmeyen koca. Ama çok seven bir koca. Herşeye rağmen seven bir koca. Sevdiği kadın için elimden gelenin fazlasını yapmaya çabalayan bir koca.
Sizi sevmeyen biri için ne kadar fedakarlık yaparsanız yapın ne kadar değersiz olduğunu anlamadıysanız yaşarken, Emma’ya bakın o size anlatır.
Kitaptaki diğer karakterlerden eczacı Homais ve tüccar Lheureux çıkarcılık, fırsatçılık, sömürü, para hırsı, toplumsal nüfuz, gibi kazanımları üzerinden yazar eleştirilerini verdi ama bütün kurgu Emma üzerinde iken kitabın sonunda bu konulara oldukça yer verilmesi ve cevapsız kalan soruların olması beni hayal kırıklığına uğrattı. Tanrı gözü tekniği ile yazılan kitapta soru işareti olmamalıydı.
Beğenin incelemelerimi, beğeniyor musunuz incelemelerimi? :)))
Kitapla kalınız ve yaşayınız ama kitabın içinde hayalle yaşamayınız. Kitaplar bize güzel dersler veriyor, yepyeni hayatlar sunuyor. Mutsuz evliliği olanlar buradan ne ders çıkarabilir, onuda mutsuz evliliğe sahip olanlar okuyup kendi içinde cevaplasın.