Sev beni, seviyor musun beni?
2024 120. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2024 22:29
Uzaktan görüp yanakları kızaran Emma evlenince istediği ve arzuladığı adam olmadığını anladığı kocasından soğur ve mutsuz evliliği her geçen gün çekilmez olur. Sadece arzuları ve istekleri olan Emma yaşadıkları ile kendisini hep zora sokar. Çok kitap okur Madam ve oradaki dünyaya kaptırır kendini kitaplarla yaşamaya başlar. Lüks yaşam ister, balolarda olmak, erkeklerle flört etmek, delicesine aşklar yaşamak ister. “Yüce Tanrım! Neden evlendim ki ben? “ S:64 Emma Bovary Tabiki evlilik Emma’yı durduramaz. Tüm romanların metresi, tüm dramaların kahramanı, tüm aldatmaya doyamayanların atası, arzuları bitmek bilmeyenlerin idolü, mutsuz evliliği olan kadınlara örnek olabilecek karakter işte karşınızda; EMMAAAA BO-VARYYY Baş karakterimiz Emma Bovary öyle bir karakter ki psikolojide Bovarizm terimini kazandırmış ve literatürde yerini almıştır. Ben size psikolojideki değil ama edebiyat dünyasındaki tanımını paylaşacağım; Bovarizm, esasında romancılık geleneği içinde, yaşadığı hayatı beğenmeyen ve alternatif yaşam arayışına girip en sonunda kendine zarar veren nevrotik bir durumu izah eder. Bovarizmde mutluluk arayışı içinde olmak; buna karşın mutlu olamamak gibi paradoksal bir durum da mevcuttur. İşte Emma tam böyle bir karakter. Açlığı bitmiyor, tutkuları bitmiyor, arzuları kontrol edilemez ne istediğini tam olarak oda bilmiyor. Evlilik dışı ilişkisinde bile evliliğin yavanlığını hissettiğinde vazgeçmek ve kaçmak istiyor ama alışkanlıkları belkide bir başka aşık bulamamaktan bırakamıyor. Ve devamlı “Sev beni, seviyor musun beni?” Diye adama illallah ettirir derecesinde bir kadın. “İnsan, hiçbir şeye karşı ilgisi, hiçbir şeyden umudu kalmayınca, hayatın her gün değişmeyen tekrarı altında ezilir.” S: 124 Emma’nın kocası Charles Bovary; Olayların ve hayatın derinine inmeyen koca. Ama çok seven bir koca. Herşeye rağmen seven bir koca. Sevdiği kadın için elimden gelenin fazlasını yapmaya çabalayan bir koca. Sizi sevmeyen biri için ne kadar fedakarlık yaparsanız yapın ne kadar değersiz olduğunu anlamadıysanız yaşarken, Emma’ya bakın o size anlatır. Kitaptaki diğer karakterlerden eczacı Homais ve tüccar Lheureux çıkarcılık, fırsatçılık, sömürü, para hırsı, toplumsal nüfuz, gibi kazanımları üzerinden yazar eleştirilerini verdi ama bütün kurgu Emma üzerinde iken kitabın sonunda bu konulara oldukça yer verilmesi ve cevapsız kalan soruların olması beni hayal kırıklığına uğrattı. Tanrı gözü tekniği ile yazılan kitapta soru işareti olmamalıydı. Beğenin incelemelerimi, beğeniyor musunuz incelemelerimi? :))) Kitapla kalınız ve yaşayınız ama kitabın içinde hayalle yaşamayınız. Kitaplar bize güzel dersler veriyor, yepyeni hayatlar sunuyor. Mutsuz evliliği olanlar buradan ne ders çıkarabilir, onuda mutsuz evliliğe sahip olanlar okuyup kendi içinde cevaplasın.
Madame BovaryGustave Flaubert · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201940,8bin okunma
13 +1'leme
11,7bin Gösterim
Ne kadar da Anna Karenina :)))) kaleminize sağlık hocam keyifle+tebessümle okudum :) kitap bir süre daha şahsım tarafından okunmayı bekleyebilir :))) bünyem ikinci annaya müsait değil 🤭
Alper Turgay
Bu kitap biraz daha bekleyebilir; şu an farklı birçok hikayeye dalmak, sizin için daha keyifli ve anlamlı olabilir. Her kitabın zamanı vardır sonuçta.😉
Kaleminize sağlık, roman bana Anna Karenina karekterini çağrıştırdı.✨
Alper Turgay
Teşekkür ederim 🙏. Evet o ve daha niceleri çoğaltabiliriz bilerek atası dedim Emma’ya o yüzden.
Elinize sağlık🌸 naçizane ekleme yapmak istiyorum: Aslında Emma Bovary hiçbir zaman istediği hayatı yaşayamayan, aradığı hayatı romanlarda bulan ve o romanlardaki gibi bir hayat yaşamak isteyen; sıkışmış, çaresiz, arayış içinde olan bir 19. yüzyıl kadını. Kocası ise olayların akışı içindeyken asla içinde bulunduğu durumun farkına varamayan ve her şeye ataletle yaklaşan bir adam. Madam Bovary benim demiştir mesela yazar, ilginçtir. O dönemin kadın-erkek topyekûn topluma bir eleştiridir.
Alper Turgay
Ekleme yapmanız çok güzel teşekkür ederim 🙏. Yazdıklarınız oldukça doğru sadece kocası kısmına parantez açmak istiyorum kocası ataletle yaşıyor ama yapısını girişte oldukça sağlam şekilde yazar yapmıştı, böyle bir erkek ile başka bir kadın çok mutlu olabilir mesela ama Emma için uygun bir karakter değil sadece. Emma’nın sürüklendiği hayat kocası yüzünden değildir bence kesinlikle.
Bu hikayede en çok çocuklarına üzüldüm ben sorumsuz duygusuz annenin kurbanı oldu yavrucak
Alper Turgay
Olan her zaman çocuklara olur😔
Günaydın incelemeden alıntı "beğenin incelemelerimi" soruya cevap bıraktım zaten:) Anna Karanina ve Madema edebiyatın yaramaz kızları hele ki psikolojiye katkısı olan karakteri olan kitapların yeri daha bir ayrı bende.Emeğinize sağlık sıradaki keyifle gelsin.
İncelemeden alıntı 😊 iyiydi… Teşekkür ederim 🙏
Çok iyi bir inceleme ve karakter analizi olmuş kaleminize sağlık 👌✨
Çok teşekkür ederim 😊
Çok güzel bir inceleme olmuş.Emma karakteri nefret uyandıran toksik bir kadın.Sonunda yaşadıklarına hiç üzülmedim.Yaptıklarına hakk kazandırmamakla birlikte kocasının davranışları da sinir bozucu.Bir şah eser olarak görmesem bile roman insanı içine çekiyor ve onlarla birlikte yaşayıp olayları gerçek hatta gözlemliyormuş gibi okudum.Yazar karakterleri çok sağlam yazmış, yazım üslubu hayranlık uyandırıcı.
Alper Turgay
Teşekkür ederim 🙏. Doğal olarak karaktere kızanların karaktere gösterdiği öfkeyi sizde gösteriyorsunuz. Eğer karaktere öfkeleniyorsanız gerçekçiliği sizin dediğiniz gibi var olduğu içindir.