Zorba başımızın belası iki gözümüzün çiçeği.
2024 23. kitabı
Zorba öncelikle çoğunluğun seveceği bir kitap değil yazar da zaten bu kaygıyı güttüğünü hiç sanmıyorum. Tıpkı Nietzsche gibi, doğru bildiğini söylüyor beğenilme kaygısı gütmeden zamanın ötesinde yazıyor. Değeri sonradan anlaşılacak olsa da. Neyse efenim dönelim romanımıza öncelikle başlamadan belirtelim, okuduğu romanda akıcılık, sağlam kurgu olay örgüsü arayanlar eline almasın bu kitabı yazık olur yarım bırakırsınız. Kitabımız daha çok diyaloglar üzerinden imgeler veren kendi hayatımıza dair birçokkez düşünmeye iten hatta zorlayan bir eser. Klasik felsefi roman işte ama saygıyı hakeden cinsten. Olay örgüsü ise Girite maden işletmesine giden yazarımız gözünden izliyoruz. Vapurda tanıştığı yaşlı biriyle tanışan yazarımızın başından geçenleri anlatıyor. Bu kitabı okuyan zorbayı iki şekilde tanımlar kafasında birincisi yüzeysel olarak okuyan. Eğer yüzeysel okuduysanız muhtemelen zorba aşağılık kadın düşmanı eski bir eşkiya işe yaramaz, aileden uzak tutacak biri olarak görebilirsiniz. Haksızda değilsiniz çünkü öyle biriydi ama bir zamanlar. Ama eğer derinlemesine okuduysanız ve anladıysanız gerçek zorbayı bir zamanlar eşkıya olduğunu ama bu yaptıklarının hepsinin boş olduğunun değer verilmesi gereken tüm insanlar olduğunu kavradığını da görürsünüz. Yazarımız ve zorba tam zıt karakterlerdir. Biri teori biri uygulama adamı. Yazarımız bilgili kültürlü zengin ama mutsuz. Zorbamız ise deneyimli hayat dolu okumamış ama mutlu biri. Hayran olunası bir adam sanatçı kişiliği olan durup dururken kalkıp oynayabilen sebepsizce şarkılar söyleyip eğlenebilen birisi. Kıpır kıpır hayat dolu çevrenizde olmasını isteyeceğiniz cinsten. Olaylara kesinlikle sıradan yaklaşmayan hep bir farklı yanını bulup aksilikler yapan okurken hep onun bölümünün gelemsini isteyeceğiniz inanılmaz hayat dolu biri. Kısaca Zorba hayata dair bize birçok öğreti sunan 2 3 yılda bir okuyup düşüncelerimizin ne kadar değiştiğini gösteren. Hayata sadece kafamızda kurarak değil cesur davranıp harekete geçmemizi de öğreten, az sevilen saygıyı hakeden bir eserdir. (Not kadınlar hakkındaki söylediklerinin çoğuna ben de katılmıyorum:)
ZorbaNikos Kazancakis · Can Yayınları · 202420,6bin okunma