···Okunma: 01 Kasım 2024 00:56 Kitaba başlamadan önce şu tarz bir yorum vardı: Kitap harekete geçmeyen bir adamdan bahsediyor. Bu tarz yorum bence kitaba sığ bir bakış açısı. Kitap, evet düşünmek için uzanan adamın saatlerce düşündükten sonra çok düşündüm yoruldum biraz da dinleneyim derken farklı bir uzanma pozisyona geçmesi üzerine gelişiyor. Sürekli bilişsel düzeyde aktif olan oblomov'un davranış kısmına bir türlü geçmemesi üzerine duruyor ama okudukça bu durumun sadece bu adama ait bir karakter değil bir yaşayış biçimi olduğunu anlıyorsunuz. Kitapta sadece oblomovluk yok. Dostluğun, aşkın, sevginin oblomovluğu yenmek için ne kadar mücadele ettiğini de göreceksiniz. Bu bölümler çok güzel ve etkileyici bir sekilde ele alınmış. Sosyal desteğin gücü kitaba cok güzel bir yön vermiş o kısımları okurken o kadar etkilenerek beğenerek okuyordum ki kitaba kısa ve sığ bir alana kapatan herkese de sinirlenmedim değil açıkçası. Bugüne kadar okuduğum en iyi Rus romanlarından biri diyebilirim. Kitabın içinde çok şey bulacaksınız sadece yapacağınız oblomovluğa takılmadan kitabı açık bir zihinle okumak gerektiğidir. Oblomov'u en iyi anlatan bir alıntıyla bitirmek istiyorum:
"Hep yeni bir hayat düzeni arıyordu. Öyle bir hayat ki kaygısız, sessiz, ağır ağır geçecek; sakin bir tabiat içinde hareketli fakat ancak hayatının küçük olaylarıyla dolu, rahat bir ev hayatı."