Babil veya Şiddetin Gerekliliği
2024 50. kitabı
R.F. Kuang... Karmaşık bir kadın. Derin bir düşünür ve sistematik bir yazar. Kendisinden okuduğum dört kitaptan rahatlıkla çıkarabileceğim bir sonuç. Bu kitabı henüz çevirisi yapılmadan okumaya niyetlenmiştim ancak gerek dili gerek konusu nedeniyle beni boğmuştu. Anadilimde daha rahat okuyabileceğimi düşündüğüm için çevirisini aldım ve pişman değilim. Babil'i bitirmek kolay değildi. Oldukça ince bir olay örgüsü var. Derin konular işliyor ve ele alındığında anlamak istiyorsunuz. Öncelikle Robin, ana karakterimiz, küçük yaşlarda Kanton'dan alınıp Londra'ya getirilen bir Çinli. Dile karşı bir yatkınlığı var ve Profesör Lovell tarafından da bu yönü keskinleştirilerek Oxford'a getiriliyor. Robin'in yetişme tarzı çok can sıkıcı. Asıl adını asla öğrenemiyoruz. Bence olaylar burada kendini ele veriyor zaten. Çince ismi, İngilizler telaffuz ederken zorlanabilir diye ondan kendine yeni bir isim seçmesini istiyorlar. Bir kere burada kendini kaybetmeye başlıyor. Derken yıllar ilerliyor ve Robin, Babil'e girebilecek kadar yetiştiğinde kendi gibi olan insanlarla karşılaşıyor. Rami, Victoire ve Letty. Bu grup birbirlerine destek oluyor ve sırlarını paylaşıyorlar. İngiltere'ye getirilmiş 'yabancı'ların İngilizler tarafından sömürülmesi ve ne kadar asimile edilirlerse edilsinler asla bir ırka dahil olamayacaklarını bilmeleri üzerine eğilmiş bir roman. Irk, din, dil ve cinsiyet ayrımcılığını açık bir şekilde işliyor. Kesinlikle zorlandığım bir roman oldu. Başlarda kelime etimolojisinden zevk alıyordum çünkü okurken aynı zamanda öğreniyordum. Ama sayfalar ilerledikçe bu etimolojiler kitabın konusunun ilerlemesiyle kararmaya ve beni boğmaya başladı. 650 sayfalık bir kitap beni yormazdı ama Babil beni inanılmaz yordu. Romanı sevip sevmediğimi bilmiyorum. Kitabın içinde kendimi kaybetmediğimi biliyorum ama hiç yarım bırakmayı düşünmedim. Daima ne olacak diye bekledim. Bir şekilde canımın sıkılacağını biliyordum ama bu, kitabın akıcılığından kaynaklı bir olay değildi. Bence konu ağır olduğundan ve olaylar da iç açıcı olmadığından yavaş ilerledim. Güzel bir deneyimdi ve R.F.Kuang gerçekten kaliteli bir yazar. Kitaplarını bir kenara fırlatıp atacağınız biri değil. Öylesine elinize alıp vakit öldüreceğiniz bir kitap da değil bu. Vaktimi kaliteli geçirdiğime inanıyorum. Bu tarz okumaları sevenler için güzel ve dolu dolu bir kitap. Not: Son parçalar insanın söverek okuduğu anılar barındırıyor, bilginize.
BabilR. F. Kuang · İthaki Yayınları · 20241,924 okunma