2024 14. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2024 15:21
Unno Juza'nın Dört Boyutlu Adam kitabını, Japon klasiklerinden birini ilk kez okuyorum. Eser Japon bilim kurgu edebiyatının karakteristik özellikleriyle karşılaşmamızı sağlar. Özellikle Doğu ve Batı arasındaki düşünce farklarını bilimin ışığında keşfetmek, bu kitaba ayrı bir anlam katıyor. Unno Juza, felsefi derinliği ve bilimsel teoriye dayalı kurgusuyla, yalnızca bir hikâye anlatmakla kalmaz; aynı zamanda Japonya'da bilim kurgu türünün ne şekilde geliştiğine dair bir pencere açar. Kitabın dili ve anlatımına bakacak olursak, Japon edebiyatının genellikle sade ama derin anlatım biçimini yansıtırken, aynı zamanda karmaşık ve soyut kavramlara dair detaylı açıklamalarda bulunur. Bu, Japon edebiyatında bazen görülen "yavaş açılan derinlik" kavramını da destekler niteliktedir. Ancak Juza, Batılı bilim kurgu klasiklerinde görmeye alışık olduğumuz aksiyon dolu ilerleyişin aksine, okuyucuyu düşünsel bir yolculuğa çıkarır. İlk kez Japon klasik bilim kurgusuna adım atan bir okur için bu dil yapısı ve anlatım tarzı oldukça farklı ve özgün gelebilir. Ayrıca, kitabın bilimsel açıklamalara ve detaylı teorilere yer vermesi, daha önce bu tarz kitaplara aşina olmayan okurlar için yer yer yorucu olabilir. Japon edebiyatının genelde duygusal bir derinlik ve içsel sorgulama odaklı olduğu düşünülürse, Juza'nın bilimsel kurgusunu okuyucuya anlamada farklı bir çaba gerekebilir. Kitap, Japon kültüründe önemli bir yere sahip olan doğa ile uyum, sınırların ötesine geçme ve insanın sınırlı bilgi birikimini aşma çabasını güçlü bir şekilde işler. Unno Juza, dördüncü boyut kavramını yalnızca fiziksel bir alan olarak değil, aynı zamanda insanın kendini aşması, bilinmeyene duyduğu merak gibi felsefi kavramlarla birleştirir. Japon felsefi düşüncesine aşina olmayan okurlar için, bu soyut ve derin
Alıntı
Dört Boyutlu AdamUnno Juza · İthaki Yayınları · 2024308 okunma