Esselâmu Aleyküm ve Rahmetu'llâhi ve Berekatuhu
Bismillahirrahmanirrahim
Bu kitabı daha önce okumuş idim ama inceleme yazmadığımı fark edince inceleme yazmaya karar verdim. Hatta inceleme yazısı az olan bi kitap olduğunu da görünce inceleme yazacak olduğum kitaplar arasında da başa aldım. Faydalı bir inceleme olur inşaAllah. O halde başlayalım.
Kitap, başta Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) olmak üzere, onu, davasında destekleyenlerin karşılaştıkları sıkıntılar arasında geniş kitleleri etkileyen, alışılagelmiş şiddet uygulamalarından farklı bir baskı ve zulüm tarzı olup uzun süre devam ettirilen bir olay olan boykotu sebep ve sonuçları itibarıyla okuyucuya sunmaya çalışmış. Böylece İslâm uğrunda çekilen çilenin sadece bir kesitini oluşturan bu hadiseden hareketle Müslümanların bugün müntesibi olmakla öğündüğümüz dinimizi hangi şartlar altında bizlere ulaştırdıklarını ifade etmeye çalışmış.
Kitabı okurken zaman zaman çokça tefekkür ettiğim yerler oldu.
Mesela bu zorluklara birlikte göğüs verdiklerini anlatıyor.Tüm zorluğa rağmen müslümanların davasından vazgeçmediğini.[ Ki yukarıda koyu yazdığım yerdeki gibi bunlar sadece bir kesiti :(..]Her türlü zorluğa rağmen müslümanların vazgeçmemesi neticesinde müşriklerin ümitsizliğe düşmesinden mesela. Sonra günümüze bakıyorum. Birliktelik var mı zorluğa rağmen direnmek. ( Ki onların çektiği zorluk yanında bizimki ne ki.. ) Elimizden gelenleri bile hakkıyla yapamadığımızı fark ediyorum sonra..
" Hz. Peygamber Efendimiz ( Sallallahu aleyhi ve sellem) onun yanında yer alan sahâbe neslinin öncüleri, İslâm davasını yayma ve yaşatma hususunda pek çok sıkıntılarla karşılaşmışlardır. Bu sıkıntıların büyük bir kısmını kendi akrabaları, dostları, komşuları ve hemşehrilerinden görmek durumunda kalmışlardır. Yaşamlarını birlikte sürdürdükleri dostlarından ve akrabalarından destek görmek yerine onların baskı ve şiddetine maruz kalan müminler , ellerinden geldiğince inançlarının gereklerini yerine getirmeye çalışmışlar, her türlü zulme ve işkenceye rağmen inandıkları doğrulardan asla taviz vermeden yaşamlarını sürdürmüşlerdir . Onlar, çektikleri sıkıntılar neticesinde Yüce Allah (cc) katında üstün bir mertebeye ulaştıkları gibi Müslümanlar nezdinde de ayrıcalıklı bir konuma erişmişlerdir.
İlk Müslümanların maruz kaldıkları sıkıntılar karşısında sergilemiş oldukları tavır bizler için örnek teşkil etmelidir. Onların başlarına gelenin çok azıyla bile muhatap olduğumuzda şikayetlerimizi sıralamaya başlamaktayız. Oysa imanda öncülerimiz olan sahâbîler üstün mertebelere sıkıntılarla dolu bir ömür neticesinde ulaşmışlardır." |S.91
Peygamber Efendimiz ( sallallahu aleyhi vesellem)' den , sahabelerinden öğrenmemiz gereken o kadar çok şey var ki alıntıda geçen gibi her biri bizim için örnek teşkil etmeli. Şu an belki okuyoruz böyle yapmışlar böyle olmalı diyoruz ama yarın bir şey olunca yine zorlanıyoruz zorlanabiliriz elbette doğru ama sonrasında onların zorluklara nasıl göğüs gerdiğini hatrımıza getirerek ona göre nasıl davranmanız gerektiğini kendimize gerekirse tekrar tekrar defalarca öğütlememiz gerekiyor. Bu Okuduğumuz kitaplar boşuna olmamalı. Kitaptaki bilgilerle biz de bizdeki değişimi fark etmemiz elzem. Normalde bu tarz bazı kitaplar bana ağır geliyordu dili ağır olmasa da okuyamıyorum bazılarını bu öyle değildi. Tefekkür ede ede istifadeli bi şekilde geçmişti benim için.
Dünyaya Geldim Gitmeye kitabında bir yerde ;
"İki insan arasındaki sohbetten ayrılan kişi ,
hiçbir zaman sohbetten önceki kişi değildir ."Diye bir ibare geçiyordu. Bizler de bi kitabı okuduktan sonra okumadan önceki olduğumuz kişi olmamalıyız..
Sizler için de istifadeli olur inşaAllah.
Buraya kadar okuyanlara teşekkür ediyor.
İyi okumalar diliyorum.. 𓅫