Hırçın 2 kalp ve 1 intikam...
2024 43. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2024 19:37
Binnur Şafak Nigiz hayranı olarak son yıllarda çıkan ve okumadığım tek serisi Vaveyla'yı çok merak ediyordum. 624 sayfaya 13 bölüm...Bazı bölümleri 79-80 sayfa... Bence, bu seri yazarın hikayeye baştan itibaren girmesiyle en akıcı kitabı oldu. Mesela İBS ve İhtilal serisinde ilk 100-150 sayfa hikayeye ve betimlemelere alışıncaya kadar sabır gerektiriyor. Ama bu seride olaylara en baştan dahil olduk. Yine de kitabın ortalarında artık yine o betimlemeleri görmeğe başladık. Bu seride betimlemeler ortalarda başlıyor, o yüzden de ilk 5 bölümden sonrakılar minimum 30 sayfa, maximum 80 sayfa olmağa başladı. Bence, serinin ilk kitabı olduğu için ve kaos, dram ve en çok da depresif ağırlıklı olduğu için ben bu kitaba nötür kaldım. İBS serisinde de ilk kitapta Efkene alışamıyordum, çok gıcıktı. Ama yazarın erkek karakterleri arasında en ağır alışılabilecek olanı benim açımdan Kartal Alaşan hazretleri oldu. Galiba bu seri 4-5 kitap olacağı için her şey yavaş-yavaş ilerleyecek, çünki 624 sayfada bir çok olay yaşansa da, daha çok duygu barındıran sahnelerdi. Yunus Emre, Emir, İrem gibi karakterler daha çok detaylandırılmaya müsait karakterler. Karakterlerin incelemesine gelirsek: 1. Lavin- Lavinia, Ölüm çiçeği...Yazardan güçlü, kendi ayakları üzerinde durmağı başaran güzel bir kadın okumağı çok seviyorum. Yer yer sevmediğim tarafları olsa da, Kartalı alaşağı edecek tek kadın bir Lavin Sönmezdir. Lavini bu 624 sayfada hem depresif, hem de arkadaş ortamlarına alışmağa çalışmasını okuduğumuz için anlatılacak çok şey göremiyorum. 2. Kartal- Alyeska...Net yazarın en depresif karakteri. İntikam, hırs, ego, hırçınlık eşittir Kartal Alaşana. Bence, serinin sonraki kitaplarında karakter gelişimi güzel olacak. Ama 1.kitapta sabredilmesi çok zordu. Kartalda en sevdiğim olay çok açık konuşmasıydı, hem yetişkin içerik bakımından, hem de başka konular bakımından, ama bir o kadar da kapalı kutuydu. 3. Kardelen, sen hırçınlıklarla, intikamla başlayan bir aşk hikayesinin ana sebebisin... 4.Emir- Emir eşittir Yener ve İbrahime. Anlayan anladı... 5. İrem- yazardan İrem için güzel bir karakter gelişimi görmek isterim. Hep dışarı için yaşayan birinin kendini nasıl geliştirdiğini okumak güzel olur. Çünki diğer türlüsü beğeneceğim bir karakter değil. 6. Burak-Sahra ve Neslihan-Sebilay çifti baya güzeldi. Sahranı anlayabilsem de, Kartal ve Lavini daha çok haklı buluyorum. 7. Yunus Emreyi çok okumak istiyorum. Yunus Emrede Muşta'nı görüyorum sanki. İçim yandı, hele ki o barda Kartalın seçtiği o şarkı... Serinin 1.kitabı olarak güzel duygular için 9/10 olarak değerlendireceğim bir başlangıç kitabı oldu. Seri çok anlamlı, geniş ve detaylandırılma imkanı büyük bir seri, umarım devamı da güzel olur. Kitapta sevmediğim sadece 1 mevzu vardı, o da Kartalın aşırı toxic haraketleriydi, hele ki bomboş kıskançlıkları. Lavinin yerine ben de bıktım o sahnelerde. Umarım serinin devamında Kartal hazretleri daha oturaklı davranır ve toxic'liyini düzeltir. Ben baya baya o sahnelerde Kartalı dövmek istiyordum.. Kitapta en muazzam ötesi ve hep aklımda kalacak 2 o sahne... 1. Kartalın yalnız Lavinia'nın kokusuyla uyuyabildiği için geceleri küçük bir çocuk gibi yatak odasına gelmesi ve onun kokusuyla mışıl-mışıl uyuması 2. Kartal ve Lavinin portresi çizilirken Kartalın Lavin onun kucağındayken uyuması ve Lavinin Kartalı uyandırmamak için uyanana kadar beklemesi... Bu 2 sahne şu ana kadar okuduğum en iyi sahneler arasında yer alıyor. Bu sahneler hakkında o kadar çok şey söyleyebilirim ki...Ama siz okuyun ve tadını çıkarın, spoiler olmasın. Son olarak, intikam, aşk, depresiflik, argo, arkadaş ortamı, dram, intikamla birlikte sırlar, yavaş-yavaş, ilmek ilmek işleyen betimlemeler içeren bir kurgu ve yetişkin içerik seviyorsanız, sevilecek bir kurgu olduğunu düşünüyorum. Benim için 9/10.
Vaveyla 1 - Sönmüş AldebaranBinnur Şafak Nigiz · Dokuz Yayınları · 20231,266 okunma