Tek bir dokunuşla binlere bölünen sesler.
2024 119. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2024 11:22
Bir insanı hayalinde yaratmak, onu kendi kusursuzluğuyla sarmak... Gerçeklerin sert köşelerini, hataların ince çizgilerini silmek; o kişinin dokunulmaz, ulaşılmaz, tamamen bizim yarattığımız bir varlık olmasına izin vermek… hayalini kurduğumuz sevgi ile yüzleşmekten kaçınarak, gerçeğin getirdiği derin yaralardan korunmak ... Bazen birini olduğundan başka biri gibi sevmek, kendi ruhumuzu o sevgiye daha rahat sığdırır. Çünkü hayalimizdeki kişi, gerçeklerin ağırlığına değil, arzularımızın hafifliğine uyar. Ancak, bu sevgi gerçekten bize mi aittir, yoksa içimizdeki boşluğu dolduran bir yanılsamadan mı ibarettir? Sevdiğiniz birinin kalbinde size ait bir yer bulamamak, onu kendi gözlerinizle boyadığınız saf duygularla sevip de kalbine ulaşamamak… Karşılıksız bir aşk, insan ruhunun en sessiz çığlığıdır… Kıskançlık; sevilmemenin, yetersizliğin sessiz isyanıdır. Başka birine giden her bakış, başka birine yönelen her tebessüm, sevdiğimiz kişiyi bize daha da uzak kılarken, sevginin yükü bir hayal kırıklığına, bir kapanmayan yaraya dönüşür. Yaşlılık, İtalyan yazar Italo Svevo nun ilişkilere dair insan psikolojisi, içsel çatışma, saplantılı- takıntılı aşk, kıskançlık temaları üzerine bir bakış sunarken toplumun bireyler üzerindeki etkisini de sorgulama yapan bir mizahi yönü güçlü eserdir. Gençlik idealleri ile güncel, toplumsal gerçeklik çatışmasını görürüz. Yaşlanmanın yalnızca fiziksel bir süreç değil, zihinsel ve ruhsal bir yolculuk olduğunu hissederiz. Roman karakterleri Emilio’nun romantik ilişkisinde güvensizliği, genç ve güzel bir kadın olan Angiolina’ya karşı duyduğu aşk ve bu aşkta yaşadığı çelişkiler, kıskançlık ve hayal kırıklıkları ve duygusal çöküş çatı oluşturur. Karşılıksız aşk, içten içe büyüyen bir kıskançlık ile birleşir; sevginin, kıskançlıkla gölgelenen hüzünlü çırpınışına dönüşür. Eserde insanın varoluşsal yalnızlığını ve bereberinde karşılaştığı içsel boşluğu; kişinin idealindeki aşk ile toplumun ona dayattığı ideal aşk ve gerçek aşk arasındaki çelişkilerin yansımasını görürüz. Karekterin idealize edilmiş bir aşkın kolaycılığına sığınmasını ve bu kolaylığın ardındaki çaresizliği hissederiz. Bu eseri yan karekterler ve dönemi açısından da değerlendirmek esere gerçekçi bakış açısı sunar. Yan karakterler Emilio’nun kendisini sorgulamasına, iç dünyasını gözlemlemesine, keşfetmesine yardım eder. ..bağımsız bir kadın figürü Angiolina, Emilio için bir ideal veya hayal gibi görünüyor, ancak onun arzuları, özgürlüğü ve toplumsal kalıplara uymayan yapısıyla kendine has bir varlığı toplumun kadına yüklediği rollerle nasıl çatıştığını görebiliriz. Balli’nin gerçekçi ve pragmatik yapısı, Emilio’nun idealist ve kırılgan yanlarıyla güçlü bir birliktelik oluşturur. Balli, Emilio’nun aksine pragmatik ve gerçekçi bir bakış açısına sahiptir. Balli, aşk ve dostluk gibi kavramları idealize etmez; aksine, hayatı olduğu gibi kabul eder. Emilio’nun kız kardeşi eserde saf, temiz bir figürdür ve Emilio’nun idealize ettiği kadın imajının bir parçasını simgeler. Italo Svevo, Freudcu düşüncelerden ve dönemin varoluşçu düşünce akımlarından etkilenmiştir. Svevo’nun yaşadığı dönem, bireylerin toplum içindeki rollerini sorgulamaya başladıkları, geleneksel değerlerin yerini bireysel özgürlük arayışlarının aldığı bir süreçtir. Eseri değerlendirirken bu bakış açısıyla da bir pencere açmak gerekir. Yaşlılık, aşkın bu buruk tarafını keşfederken, sevginin sahiplenemediği bir kalpte nasıl da kırılgan hale geldiğimizi gösterir. .. insan, ardında bıraktıklarının gölgesinde yürümeye mahkumdur… Geçmiş, asla geçip gitmeyen bir anı gibi kalır zihnimizde; ellerimizle ulaşamayacağımız kadar uzak, ama ruhumuza işlemiş kadar derin. Yaşlılık Emilio'nun kaybolan gençliğinin, kaçırılan fırsatların ve artık yalnızca hatıralarda var olan bir aşkın izidir. .. özlemi ruhta kapanmayan bir yaradır. Zaman aktıkça, bıraktığı izler daha da derinleşir; her anıya dönüp bakışımızda, o iz, ruhumuzun üzerinde biraz daha belirginleşir. Son dem ruhumuzun, geçmişin hatıralarıyla örülmüş kırılgan dokusunda kendi izlerimizi keşfetme çabasıdır Yaşlılık .
YaşlılıkItalo Svevo · İthaki Yayınları · 2020292 okunma