2024 27. kitabı
Devlet kitabına Varlık Felsefesi ile başlamak mı? Okurken zekasına hayran olmamak mümkün değildi. Kitabın devletle alakasını çözmek için çabaladım fakat okudukça aydınlandım diyebilirim. Varlık felsefesinden, Allah’ı kavrayan bilfiil akla, insana ve insanın organ bağlantılarına, insanın vasıflarına, organların bütün insanlıkla olan bağlantılarımızın kesişen noktalarına, sağlıklı topluluk oluşturulmasının, ideal devletin ve mutluluğun insanın ideal sağlam vasıflarıyla mümkün olabileceğine değiniyor. Devlet kitabından çok insan kitabı, insana yatırım olan bir kitap. Zaten insan da devlet değil midir? Not: İbrahim Kalın’ın Farabi ile ilgili anlatımını ve İdeal Devlet kitabının video tahlilini ekledim. Gönderiyi incelemenizi tavsiye ederim. instagram.com/p/DB_hSFjt17N/?... Kitap; Her satırını dikkatli okumak gerektiriyor, çok kaliteli ve fikir dünyasını aydınlatacak bir kitap. Farabi’nin Gazali gibi alimler tarafından eleştirilen yönleri olsa da Kelam- Akaid açısından fikirlerinin kalbe muazzam bir tesiri olduğunu düşünüyorum. Onu okumak çok güzeldi, gerçek hayatta da tanıyabilsek ne güzel olurdu. Okuyun efendim “Fârâbî, 8. ve 13. yüzyıllar arasındaki İslam’ın Altın Çağı’nda yaşamış ünlü filozof ve bilim insanıdır. Aynı zamanda gök bilimci, mantıkçı ve müzisyendir. Mantık ilmine yapmış olduğu katkıları ve düzenlemeleri sayesinde Fârâbî Orta Çağ İslam aydınları arasında Muallim-i Sânî ya da Hace-i Sâni olarak bilinir.”
İdeal DevletFarabi · İş Bankası Kültür Yayınları · 20244,362 okunma