Kazaklar Kitap Yorumu
2024 47. kitabı
Okunma: 05 Kasım 2024 18:33
Tolstoy'un iki parçada yazdığı, yazmaya başladıktan sonra 10 yıl ara verip geri döndüğü, önemli eserleri arasında gösterilen romanı Kazaklar'ı bugün bitirdim. Başlangıç olarak söyleyebilirim ki kitaptaki olay kurgusunu ve yapılan betimlemeleri çok beğendim. Baş kahramanımız Olenin, Moskova çevresinde tanınan zengin insanlardan biriyken yaşamının boşluğundan, şehir hayatındaki samimiyetsizlikten kaçmak istiyor ve kendisini Kafkas'a gitmek üzere Rus Ordusu'na yazdırıyor. O dönemde Rusya Kafkasya'yı Ruslaştırmak üzere Kazaklar'a köyler kurup, onları o köylere yerleştiriyorlar ve bölgenin asıl sahipleri olan Çeçenler'le Kazaklar arasında çatışmalar başlıyor. Olenin'in katıldığı birlik gibi birçok birlik de bu köylere gidip "asayiş"i sağlıyorlar. Birlikler gittikleri köyde, köylülerin evlerinde misafir olarak kalıyorlar fakat Kazaklar Rus askerlerini hiç mi hiç sevmiyorlar. Askerlerin boş yere geldiklerini, yiyip içip etrafı dağıttıklarını düşünüyorlar. Kısacası Ruslara karşı büyük bir önyargı var. Olenin geldiği bu köyde köyün en güzel evlerinden birine yerleşiyor ve kendisine köylü bir dost ediniyor. Kitabın başlarında aşka inanmayan, aşkın ne olduğunu bilmeyen Olenin kendisini aramak için çıktığı bu yolculukta bir de aşkı buluyor. Ev sahibinin kızı Maryanka'ya aşık olan Olenin kendisini bu köye ve Maryanka'ya ait hissetmeye başlasa da köylüler ve Maryanka tarafından durum öyle anlaşılmıyor. Kitabın devamında da Olenin'in arayışını ve platonik aşkını gözlüyoruz diyebilirim. Tolstoy'un psikolojik tahlilleri çok olmasa da yarattığı olay örgülerini ve karakterleri genelde çok severim. Buradaki olayın gidişatı, köyün betimlenişi gibi noktalar beni kitaba daha da yakınlaştırdı. İzlediğim bir yorumda kitabı anlatan kişi "Eğer Tolstoy okumaya başlayacaksanız ilk bununla başlayabilirsiniz." diyordu, ben de kendisine katılıyorum. Savaş ve Barış'ı henüz okumamış olsam da Anna Karanina'yı okumuş biri olarak söyleyebilirim ki eğer büyük romanlarını okuyacaksanız bu diline alışmanız için iyi bir başlangıç olabilir. Bence Rus Edebiyatı okunmalı ve okutulmalı. Kimileri "çok depresif" bulsalar da Rus Edebiyatı okumanın çok kıymetli olduğunu düşünüyorum ve dünya klasikleri açısından en zengin olan toplumun Ruslar olduğunu düşünüyorum. Kısacası, kitabı beğeneceğimi düşünüyordum ve öyle de oldu. :)
KazaklarLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20185,3bin okunma
Kitaba yeni başlamıştım, özetiniz ışığında beğeneceğimi düşünüyorum, teşekkürler:)
Gülcan ibiş
Çok sevindim, iyi okumalar dilerim