·1724 syf.····Okunma: 06 Kasım 2024 04:14 "Lisede okuduğum Sefiler'i yıllar sonra yeniden ele almak, adeta bir zaman yolculuğuydu. O dönem bir ödev zorunluluğuyla okumuştum kitabı, ancak şimdi kendi isteğimle sayfalarını çevirmek bambaşka bir deneyim oldu. Kitaba başlar başlamaz, neden daha önce tekrar okumadığıma hayret ettim. Birçok klasik romanın aksine, Sefiler beni ilk sayfalardan itibaren içine çekmeyi başardı. Sürükleyici anlatımı ve merak uyandıran olay örgüsü sayesinde kitabı bir oturuşta okumak istedim.
Victor Hugo, romanında sadece etkileyici bir hikaye anlatmakla kalmamış, aynı zamanda o dönemin politik ve sosyal yapısını da ustalıkla yansıtmış. Fransız Devrimi sonrası yaşanan toplumsal çalkantılar, karakterlerin iç dünyalarına yansıyacak şekilde işlenmiş. Valjean'ın dönüşümünü izlemek, adeta bir kahramanın yolculuğuna tanık olmak gibiydi. Yazar, bu dönüşümü hem detaylı bir şekilde anlatmış hem de okuru sıkmadan ilerlemiş.
Sefiler'i tekrar okuduğum için çok mutluyum ve gelecekte de yeniden okuyacağımı biliyorum. Bu kitap, sadece edebi bir eser değil, aynı zamanda insan doğası ve toplum üzerine derin düşünceler sunan bir başyapıt.".