Puan vermedi·400 syf.····Okunma: 23 Eylül 2024 12:12 Türk edebiyatımızın en önemli yazarlarından biri olan Adalet Ağaoğlu’nun 'Dar Zamanlar’ üçlemesini uzun zamandır okumak istiyordum. Fakat maalesef ki yeni basım yapılmadığı için hiçbir yerde bulamıyordum. En sonunda sahaftan seriyi bulabildim.
Üçlemenin ilk kitabı 'Dar Zamanlar’. Toplumun bireye dayattığı yaşam ile değişen ve gelişen zamana uyum sağlamaya çalışan bireyin arzuladığı yaşam arasındaki bocalama çok sahici bir üslup ile kaleme alınmış. Modernleşmeye çalışan Türkiye’de toplumun her kesiminin bu değişimlere uyum sağlama çabaları dönemine ait somut detaylar ile anlatılmış. Kitap adeta bir belgesel doküman gibi.
1973’te yayınlanan kitap 1938-1968 yılları arasında geçiyor. Adalet Ağaoğlu 1929 yılında dünyaya gelmiş. Başta Aysel olmak üzere kitapta yer alan karakterlerin yaşları düşünüldüğünde çokça otobiyografik öğenin olduğu düşünülebilir.
Kitabı bitirdiğimde günümüz kadın yazarlarının tarzlarının oluşmasında Adalet Ağaoğlu’nun büyük katkısı olduğunu düşündüm. Serinin diğer kitaplarını bir an önce okumak için sabırsızlanıyorum.
Kitabın arka kapağında yer alan sosyoloji profesörü ve yazar Nilüfer Göle’nin yazısı kitabı çok güzel özetlemiş aslında: Ağaoğlu’nun Ölmeye Yatmak adlı romanı, kadının cins kimliğini, bireyselliğini el yordamıyla araması, sorgulamasını ifade eder. Cumhuriyet kadın aydınının özgürlük ve dişilik arasındaki çıkmazını, bu romanındaki kadın tiplemesi, Aysel çok iyi bir şekilde betimler.