Savaş karşıtlığı ve batı edebiyatı
2024 3. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2024 21:41
Ademoğlu neredeydin? Çok çarpıcı bir soru, itiraf etmeliyim ki başlığı ilk okuduğumda soruyu anlamadım. Tıpkı kitabın başlarını anlamadığım gibi. Ama bu kitabı ancak bu başlık özetleyebilirdi. Hikaye- Kitap bir grup askerin yaşadıkları ile başlıyor, daha sonra bu askerlerden birine Feinhals'a odaklanıyoruz. Feinhals "savaşın boktan bir şey olduğunu bilecek kadar mantıklı bir insan." Feinhals'ı tanıdıkça hikayenin geçtiği dönemi de tanıyoruz. Arkadaşlarının ölmesini, toplumun beklentilerini, savaşın iyi ve kötü yönlerini ve aşık olmasını görüyoruz. savaşın kötü bir şey olduğunu aynı zamanda savaş hikayelerini de görüyoruz ama görmediğimiz tek bir şey var o da umut. Hikaye boyunca umuda sadece 1 yerde rastlıyoruz ki orada da ana karakter ölüyor. Galiba yazar bize "Umut öldürür" demek istiyor olabilir. :) İçerik - Kitabı okumak için biraz 2.dünya savaşı hakkında biraz bilgiye sahip olmanız (özellikle Almanya hakkında) hikayeye girmenize yardımcı olacaktır. Genel olarak hikayeye girmek biraz zor. Ancak sabırlı olup okumaya devam ederseniz hikaye bu anlatım yoluyla kesinlikle daha iyi ve açıklayıcı oluyor. Göze çarpan kısım- Yazar anlatımını ideolojik noktalarla desteklemek istemiş, ancak şahsen bu pasajları okurken hikayeye kısa bir ara vermiş gibi hissettim bu da beni uzaklaştırdı. Ayrıca kitap bazı noktalarda film senaryosu gibi akmakta bu sebeple bazen 40-50 sayfayı hızla okurken bazı yerlerde ancak 10-20 sayfayı okuyabiliyorsunuz. Kitabın en can alıcı kısmı kesinlikle burası #253763862 Özetle; Kitap beklentiyi kesinlikle karşılıyor ancak biraz uzun gibi. Alman edebiyatına yada savaş romanlarına ilginiz varsa kesinlikle seversiniz. Bu kitap için puanım 10/6
Edebiyat & Roman
Ademoğlu NerdeydinHeinrich Böll · Can Yayınları · 1996408 okunma