Duyarlı Davranışların ötesinde
2024 2. kitabı
Kitap adından da anlaşılacağı üzere duyarlı davranışlar üzerine, şu dönemde kendi işlerimize gömülüp unuttuğumuz davranışlar üzerine. Kitap aslında olması gerekeni anlatıyor ama unutulmuş değerler bence çünkü ben bir Z kuşağı olarak bu değerlere sahip olmadığımı üzülerek gördüm ve şaşkınlıkla okudum. Sosyal medyanın da yaygınlaşmasıyla bence yeni kuşağa pompalanmış bir bencillik var. Siz ne istiyorsunuz, başkalarını boşverin asıl siz ne istiyorsunuz tarzında kişisel gelişim adı altında değerlerimizi yaralayan fikirler pompalanıyor. Evet sağlıklı sınırlar altında yapılırsa bir yere kadar doğru fikirler ancak bana kalırsa bu sınırları aşıp umursamaz, kültür nedir bilmeyen ve hatta içine kapanarak ortamlara karışmayan, saygısızlık yapan bir nesil yetişiyor. Bu kitap bende kendi kurduğum dünyadan çıkıp dış dünyayla iletişimimi toparlama ve hayatın içine karışma isteği doğurdu ki kitabın anlatmak istediği ana konu bu bile değil. Yani bırakın duyarlı davranışlar sergilemeyi, o davranışları sergileyebilmek için önce topluma karışmak gerek. Yazık, üzülüyorum bu hale. Misafir ağırlamak sonra. Bu kadar misafirperver ve güzel bir milletin misafirden kaçar hale gelmesi ne acı. Böyle bir evde büyüyen çocuğun da misafirin nasıl ağırlanacağını bilmemesi, dahası hazırlık yaparken aşırı strese girdiği için sırf o stresi yaşamamak için misafir çağırmaması. Sözüm meclisten dışarı. Sonra evimize, iş yerimizdeki odamıza kendimizden parçalar katarak odaya bir ruh katmak. Burada da gençlik ikiye ayrılıyor. Bir kısım gösterişe, şatafata kendini öyle kaptırıyor ki bırak ruh katmayı aşırı maddeci düşünerek olan ruhu da öldürüyor. Bazıları ise sadelikten yola çıkıyor ama soğuk ve yine ruhsuz kalıyor odalar. Tabi gençleri suçlamak da doğru olmaz çünkü işlerin buraya gelmesinde birçok faktör etkili. En başta pandemi olması. Sonra dünya çok hızlı değişiyor. Telefonlara gömülüp çocukluğunu evde yaşayanların ileriki yaşlarda sosyal fobisi olmadan dış hayata atılmasını beklemek de hayal ürünü. Hatayı biraz da kendinde aramak lazım. Daha önce namaz kılmazken namazı kaçırmamak adına nasıl hazırlıklı olabiliriz ne yapabiliriz gibi konuları olan bir kitap okumuştum ve namaza başlamıştım. Şimdi sosyal çevreden kendimi soyutlamışken sosyal çevrede duyarlı davranışlar nasıl sergilenir'i anlatan bu kitap da benim dış dünyaya karışmama vesile olur inşallah.
Hayata Dair
Şu Çılgın Tempoda Duyarlı Davranışlarİpek Ongun · Epsilon Yayınları · 2005265 okunma