Aşk-ı Memnu
2024 22. kitabı
Dizisini izlemiş biri olarak kitabını okuduktan sonra diyebilirim ki, dizisi baya baya başarılı bir uyarlama olmuş. Çok çok az şey değiştirilmiş diyebilirim, onlar da yıldan kaynaklı değişmesi elzem olan şeyler. Buradan yönetmenine senaristine alkış. Neyse gelelim kitaba, ben edebiyat lezzeti için okumuştum, Halit Ziya'nın o nefis doğa betimlemeleri için; çamlıklar, Adalar, o deniz, o gök, yakomozlar, liman, İstanbul'un köşk hayatı... Şöyle bir durum da var ki ister istemez ben de pek çok kişiler gibi Halit Ziya ve Mehmet Rauf'u kıyaslıyorum; ve diyebilirim ki Halit Ziya'nın doğa betimlemelerini, Mehmet Rauf'un ise psikolojik betimlemelerini daha çok beğeniyorum. Hemen örnek verecek olursam Mehmet Rauf'un Eylül'ünde de aldatan kadın ve adam vardı, ama orada onların iç dünyaları öyle derin, incelikli tasvir edilmişlerdi ki isteseniz de Eylül'deki aldatan kadın ve adama düşman olamıyordunuz. Aşk-ı Memnu'da ise Bihter ve Behlül karakterlerinin tahlillerini zayıf buldum, kitabı kapadıktan sonra bu iki budalaya "oh olsun" demek dışında bir şey diyemiyor, Nihal'e, Beşir'e, Adnan Bey hatta Matmazel' e bile üzülüyorken onları es geçiyorsunuz. Ama aslında bu bir eksiklik de sayılmaz, çünkü yazar daha çok Nihal'i düşünelim, Nihal'i anlayalım istemiş. Bu elbette kötü değil, sadece ben naçizane bir okur olarak (herhalde dizisinden ötürü) Bihter'i biraz daha anlayabilmek isterdim. Bildiğim bir olay örgüsü, bonus olarak nefis doğa betimlemeleri heybemde kaldı.
2024 Okuma Raporları
Aşk-ı MemnuHalid Ziya Uşaklıgil · Hilmi Kitabevi · 194522,8bin okunma