Daron Acemoğlu; kalkınma ekonomisi alanında yaptığı çalışmalarla dünyada saygın bir konumda bulunan Nobel ödüllü ekonomistimiz. Analizleri ile toplum yapısının nasıl şekillendiğini sunar bize. İçerdiği bilgiler ile ufkumuzu genişlettiği gibi aynı zamanda kitaptaki kavramlar da konuyu daha derinlemesine anlamamız adına araştırma merakını doğurmakta. Teknolojiye farklı bir perspektiften bakmaya ne dersiniz?
-Teknoloji mutlak surette yararımıza mıdır?
- Görünen surette teknoloji hayatımızı kolaylaştırıyor görünse de bu görevi her zaman yerine getirebilir mi?
- Getirmeyebilir.
Belki de sermaye kurumlarının etkisi altında kalarak toplumsal eşitsizliklere neden olabilir.
Kitap, yer yer tarihi sunulara da yer vererek, örneklemeler kullanarak konuyu pekiştirmiştir de aynı zamanda.
Bazı anlarda teknoloji ile yakından ilgilenen biri olarak karamsar duygulara kapıldım. Ama her şeye kötü bakmamak gerek. İnsanoğlu var oldukça, ihtiyaçları doğrultusunda teknolojiyi ihtiyaçlarını giderme konusunda kullanacaktır.
Tabii ki, bu teknolojiyi kimlerin kontrol ettiği de önemli bir konu. Hangi otoritelerin veya iktidarların kontrolünde olması da toplumsal katman da oldukça önemli bir yer tutuyor. Örneğin; barbarlık ile buluşunca teknoloji ne hale gelebilir? Bunu iyi düşünmeliyiz.
Kitap son bölümde ilgimizi çekebilecek yeni kaynaklar ve okumalara yapmamız adına da tavsiyelerde bulunuyor.
Okumayı düşünen okurlarımıza kapsamlı ve değerli bir çalışmanın sunulduğunu söylemek isterim.
Bu bağlamda; Daron Acemoğlu ve Simon Johnson'a teşekkürlerimi sunuyorum...
Daron Acemoğlu