2025 5. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2025 19:51
Türk Tarih Kurumundan satın aldığım bu kitap kendimce fakir bir kütüphanemde durmaktaydı. Okumaya niyetim en azından kısa vadede yoktu ancak bu kitabı rüyamda gördüm ve bana okumam tavsiye edildi. Elhamdülillah okudum ve tek kelimeyle muhteşem. Ben bu kadar akıcı ama aynı zamanda ilim derya deniz yüklü bir çalışma eseri ne gördüm ne de okudum. 1571 tane dipnot vardı. Bunların çoğu açıklamalı dipnottu orayı da okumak ehemmiyetliydi. Böyle muhteşem zengin bir çalışma hayret uyandırıcı ki zaten hocamızın Doktora çalışmasıymış, okumaya başlayınca öğrendim, aldığımda bilmiyordum. Okurken müthiş bir keyif aldım notlar alarak okudum zaten. Çok şey öğrendim bunların en başında Fatih'in neden Otranto şehrine çıkartma yaptığı ile İkinci Beyazıt'ın sanıldığı gibi boş bir padişah olmadığı oldu. Ama en vurucusu Türklere karşı kurulmuş bir deniz tarikatı oldu. Floransalıların kurduğu bu tarikat oldukça büyük zararlar vermiş Osmanlı Devletine Akdeniz'de maalesef. Herkesin okumasını tavsiye ederim gibi bir şey demeyeceğim zira herkes bu eserin ağırlığını kaldıramayabilir çünkü inanılmaz bir bilgi yüklü eser. Ticaret kısmı biraz sıkıcı olsa da orada da çok değerli bilgiler öğrendim. Kitabın genelinde altını çizdiğim, üstünü boyadığım ve sayfa sayfa notlar aldığım çokça yer oldu. Mikail Acıpınar hoca müthiş bir iş çıkarmış, Buna benzer çalışmaların artması duası ile.
Tarih
Osmanlı İmparatorluğu ve FloransaMikail acıpınar · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 20164 okunma