Oscar Wilde Uzun bir aranın ardından hem bir klasik okumak hem de inceleme yazmak istedim. Bunun için de yazım dilini beğendiğim ve okurun sıklıkla bahsedilen, belli zaman ve kesimlerce de popülerleşen Dorian Gray'in Portresi romanın en uygun olduğunu düşündüm.
Öncelikle kitabımız yazarın dünyanın en saf. harika ve eşi benzeri olmayan bir güzelliğe sahip olan Dorian Gray'in yaşamından bir kesit sunuyor bize. Her şey karakterimizin önce kendisinin portresini yapan arkadaşının belli kesimlerince "sapkın" olarak değerlendirilen bir başka arkadaşıyla tanışıp samimi olmasıyla başlıyor ve karakterimiz kabul olacağını tahmin etmeden ebedi bir gençlik ve güzellik dileğinde bulunuyor...
Oscar Wilde'ın yazım dilini bilen bilir biraz ağırdır ve uzun uzadıya betimlemelere sıklıkla başvurur. Bu yüzden zaman zaman alışık olmama rağmen bana da ağır geldiği noktalar oldu. Mesela klasiklere yeni başlayacak birine asla önereceğim bir kitap değil muhtemelen klasiklerden soğutur. Onun dışında kitabın gidişatından ve konusundan bağımsız bazı kısımlar olduğunu düşünüyorum( benim okuduğum basımda 11.bölümdü). Yani evet karakteri biraz daha iyi tanıyor muyuz belki ama mesela o bölümü okumasam da bence bir şey değişmezdi ben öyle hissettim en azından.
Gerçekten insanı insan yapan değerlerden uzaklaşmaya ve yozlaşmaya aslında bir adım uzak olduğumuzu çok iyi anlatan bir roman olmuş. Kitabı okurken sürekli " ya bunu da mı yapmış, şunu da söylememiştir" dediğim fazlaca an oldu yani işin özü yer yer bu kadar yozlaşma okuru da şaşırtacak düzeyde olmuş.
Başka bir yorumumsa kitabın cinsiyetçilik içeriğine olacak. Kitabı bir kadın okur olarak okurken çıldırmamak elde değil! Feminist yanımı yoğun bir şekilde ortaya çıkaran bu romanı böyle içeriklerden çok rahatsız olan ya da hassasiyeti olan kişilere maalesef öneremiyorum. Bir de yazarımız zamanında cinsel yönelimiyle yargılanırken de bu kitap kanıt olarak gösterilmiş. Eş cinsellik teması ben direkt vardı diyemem ama hep kıyılarında gezmiş. Beni rahatsız etmedi ama rahatsız olan olabilir. Bu uyarıyı da söylemeden geçmek istemedim.
Kısacası ağır bir konusu ve anlatımı olan ve vurucu bir romandı. Ama genel olarak beğendim. İncelemem bu şekilde. Okuyan herkese çokça teşekkür ediyorum gözlerinize sağlık.:)
Okumayı düşünen düşünmeyen herkese Dorian Gray'in Portresi keyifli okumalar diliyorum...
Dorian Gray'in PortresiOscar Wilde · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202399,1bin okunma