2024 16. kitabı
Benim Sırça Fanus'un Sylvia'nın intiharı ile ilgili olduğu yönünde bir teorim var ve bunu açıklamak istiyorum. Sylvia, Günlüğünde bir çok kez Virginia gibi bir yazar olmak istediğini, ondan eksik bir şeyi olmadığını ve onun gibi bir roman yazabileceğini söylemişti. Bu onun için günlüğünden anladığım kadarıyla hayat amacıydı. Sylvia için şiirler ve genel olarak edebiyat üretmek bir escapismdi, kendisinin sorunlarının üstesinden onları kağıda dökerek yani kaçarak kısa süreliğine kurtuluyordu. bir çok şiiri kendi hayatında yaşadığı sorunlar üstüne, ilgiyi seven bir insan olan Sylvia için şiirlerine olan ilgi aslında kendisine olan ilgi de demekti, daha ileri gidersek kendi hayatına yönelik bir ilgi demekti. Sylvia kendisinin sorunları hakkında şiirler yazıyordu ve kitabı da bunun üstüne olacaktı! insanlar onun hayat hikayesini okuyup ne kadar güzel bir kitap olduğunu söyleyeceklerdi. Benim görüşüme göre başlangıcını anlattığıma göre hikayeye geçebilirim. Kitabın konusu günlüğünü okuyanlar için tanıdık gelecektir çünkü şok tedavisi bile Sylvia'nın hayatında yaşadığı şeyler ile alakalı. ana karakter kitapta kurtuluyor, bu kitap da Sylvia için bir kurtuluştu. Belirli bir süre bu kitabı yazmak Sylvia için tek yaşam sebebiydi, ana karakterin kurtuluşu, Sylvia için kitabın yaratacağı ilgi ile yeni bir hayatı simgeliyordu. Kocası tarafından aldatılıp terk edilen Sylvia'yı her zaman yaptığı gibi edebiyat kurtaracaktı. Sylvia kitabı bitirdi ve yayınladı fakat kendi adı ile değil başka bir isim altında yayınladı. Bence bu, kitabın her ne kadar güzel olduğunu düşünse de içine düşen bir kurt ile alakalıydı. İnsanlar onun hayatını anlatan bu kitabı beğenmezlerse ne olacaktı? insanlar kitap ve dertleri ile dalga geçerse ne yapardı? bence bu yüzden farklı bir isim altında yayınlama kararı aldı, kitap Victoria Lucas adı altında yayınladı fakat kitap çok bir ilgi görmedi. İnsanlar Sylvia'nın beklediği ilgiyi göstermemişlerdi, bunlar Sylvia'nın hayatının son bir ayında oldu. Kitap 11 ocak 1963 tarihinde yayınlandı ve 14 şubat 1963 tarihinde sylvia intihar etti. Kitap onun için son bir ayında bir escapism değil gerçeğin dışarı yansıması olmuştu. tek kalan yaşam amacı olan edebiyat ile yaşamayı sürdüren Sylvia, edebiyat ile öldü.
Sırça FanusSylvia Plath · Kırmızı Kedi Yayınevi · 201917,2bin okunma