Doğu ile Batı Arasında Sıkışan Ruhlar
2024 57. kitabı
Peyami Safa’nın Fatih Harbiye romanını elinize alır almaz kendinizi, Doğu ve Batı kültürleri arasında kalmış bir toplumun sancılarını keşfederken bulacaksınız. Romanın başkahramanı Neriman, adeta dönemin gençliğinin temsilcisi gibi. Gelenek ve modernite arasındaki çatışmayı hem toplumsal hem de bireysel düzeyde hissettiriyor. Neriman’ın iç dünyasındaki gelgitler, yalnızca bir genç kızın kararsızlığını değil, aslında bir milletin kimlik arayışını simgeliyor. Bir yanda eski İstanbul’un muhafazakâr değerleri, diğer yanda Batı’nın cazibeli ama bir o kadar da sığ görünen dünyası… Peyami Safa, bu iki dünya arasındaki çatışmayı müthiş bir ustalıkla işlerken, okura da kendi köklerini ve değerlerini sorgulama fırsatı sunuyor. Kitapta en çok dikkatimi çeken şey, karakterlerin içsel yolculukları oldu. Neriman’ın Fatih’ten Harbiye’ye uzanan bu fiziksel ve ruhsal yolculuğu, aslında her bireyin hayatta karşılaştığı yol ayrımlarını temsil ediyor. Şinasi’nin sadeliği ile Macit’in modernliği arasında sıkışıp kalan Neriman, bir yandan özgürleşme arzusunu yaşarken, diğer yandan ait olduğu kültürel değerlerin cazibesinden kopamıyor. Peyami Safa’nın betimlemeleri, İstanbul’un iki farklı yüzünü öylesine canlı bir şekilde gözler önüne seriyor ki, kendimi o dar Fatih sokaklarında ya da Harbiye’nin ışıklı caddelerinde dolaşıyor gibi hissettim. Ancak bu iki semt sadece mekân değil, aynı zamanda birer sembol: Doğu ve Batı’nın, eski ve yeni olanın çatışmasının sembolleri. Romanın sonunda Neriman’ın verdiği karar, yalnızca bireysel bir dönüşüm değil, aynı zamanda Peyami Safa’nın topluma sunduğu bir mesaj gibi. Kendi kimliğimizi ararken, bizi biz yapan değerlere sahip çıkmanın ve yeniliklere açık olmanın dengesi nasıl kurulabilir? İşte bu sorunun cevabını arayan herkesin bu kitabı mutlaka okuması gerektiğini düşünüyorum. Sonuç olarak Fatih Harbiye, sadece bir aşk hikayesi değil, aynı zamanda toplumsal ve bireysel dönüşümün romanı. Doğu ve Batı arasında sıkışan bireyin hikayesini okuyarak, aslında kendi içsel çatışmalarımızla yüzleşiyoruz. Eğer siz de modern hayatın sunduğu yenilikler ve gelenekleriniz arasında kalıyorsanız, bu roman size çok şey katacaktır.
Fatih HarbiyePeyami Safa · Ötüken Neşriyat · 202057,1bin okunma